De Slapende Reus

Een film van Frans Verhoeven


Een recensie door Bas Van der Veken,

Coördinator van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete

Bas Van der Veken is coördinator van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete. Hij is gepassioneerd door het Kempense landschap en was dan ook erg benieuwd naar de nieuwe film van Frans Verhoeven. Die brengt de natuur en het erfgoed van de Kempense Heuvelrug tussen Nete en Aa in beeld. Net voor dat gebied maakt hij met zijn collega’s momenteel een landschapsbiografie en -visie op.

Waarover gaat de film?

Bas Van der Veken: “Frans Verhoeven begint de film in zijn heimat Mol met beelden van de Ronde Put en het Buitengoor. Via de bovenlopen van de Kleine Nete belandt hij bij het hoofdonderwerp van deze film: de Kempense Heuvelrug en de vallei van de Kleine Nete tussen de watermolens van Retie en Grobbendonk. In 52 minuten neemt de cineast je mee naar bekende en minder bekende plekken in het gebied. Van de Kabouterberg in Kasterlee tot de Heggekapel in Lille. Van de ruïne van Priorij Ten Troon in Grobbendonk tot het Lavendelven in Herentals. Weidse landschapsbeelden wisselen af met macro-opnamen van vogels, bloemen en insecten. Verhoeven heeft ook oog voor erfgoedrelicten zoals de Duitse Flakstellung uit de Tweede Wereldoorlog, verlaten groeves en oude lijkwegen. Daarnaast zet hij de toeristische troeven van de regio in de verf.”

Bas Van der Veken

Welk beeld sprak je het meeste aan?

Bas Van der Veken: “De natuurbeelden van een vissende ijsvogel of het langzaam ontpoppen van een koninginnenpage zijn de moeite. Net als de levendige beelden van actieve molenaars en de stills van oude zwart-witfoto’s. Die tonen de historische gelaagdheid en de tijdsdimensie van ons landschap. Heel bijzonder vind ik ook de dronebeelden van het Zwart Water met tot nu onbekende patronen van concentrische cirkels. Stiekem hoop ik dat een kijker dit mysterie mee opheldert.”

Wat vond je van de film?

Bas Van der Veken: “De film is een waardevol tijdsdocument en geeft een mooi overzicht van de landschappelijke kwaliteiten van dit stukje Kempen. Omdat Verhoeven de ruime regio én de loop van de vier seizoenen in beeld brengt, kan een kijker wel de weg kwijt geraken. Anderzijds zie je dat het beeld, de muziek en de montage het werk zijn van professionals. Door het trage karakter is het fijne slow-television. Ideaal dus voor een regenachtige zondagmiddag met een glas wijn erbij.”

Waarom zouden andere beleidsmakers deze film moeten bekijken?

Bas Van der Veken: “De film toont de unieke en vaak onbekende historische en landschappelijke kwaliteiten van de streek. Die zijn een mooi uitgangspunt voor duurzaam toerisme. Mooier dan de nieuwste hype of het toevoegen van onnodige infrastructuur.”

Over de cineast Frans Verhoeven

Deze 84-jarige Kempenaar uit Mol reisde voor de VRT de hele wereld af. Met het filmerscollectief Duo-Film Productions maakte hij fascinerende en vaak bekroonde natuurdocumentaires. Die waren te zien in onder meer Allemaal Beestjes, Man Bijt Hond, Vlaanderen Vakantieland en Rare Streken. In recente films heeft hij het vaak over de pracht uit eigen streek.

Meer weten?

Bas Van der Veken


Coördinator

Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete

bas.vanderveken@rlkgn.be

Deel dit artikel

Ook interessant
voor jou...

Domein Krabbels