Seaspiracy

Een documentaire van Ali Tabrizi


Recensie door Didier Soens Directeur dienst Integraal Waterbeleid

De documentaire Seaspiracy lokt hevige reacties uit. De ene vindt dat de maker een te ongenuanceerd beeld ophangt. De andere ziet het als een eyeopener die de kijker wakker schudt. Didier Soens behoort tot de laatste groep. Hij is niet blind voor de tekortkomingen van de documentaire. Maar hij onthoudt vooral de ongemakkelijke waarheid die Seaspiracy blootlegt.

Waarover gaat de film?

Didier Soens: "Deze Netflix-documentaire gaat in op de destructieve manier waarop we met onze oceanen omgaan en de impact van de overbevissing. Centraal staat de vraag of duurzame visserij überhaupt wel mogelijk is. Ook plasticvervuiling en zelfs slavernij komen aan bod. Verwacht je aan schokkende feiten en indrukwekkende cijfers, ondersteund door beklijvende beelden. Er is heel wat reactie gekomen op deze documentaire. Hij zou misleidend zijn, ongenuanceerd en wetenschappelijk niet altijd correct. Ook zouden interviews te selectief weergegeven worden, waardoor de boodschap van de geïnterviewde verkeerd wordt geïnterpreteerd. Er wordt zelfs beweerd dat het een propaganda-actie zou zijn van veganisten. Ook al wordt er wel eens een loopje genomen met de waarheid, de kern van de aanklacht houdt, naar mijn bescheiden mening, toch wel steek."

Welk beeld of welke zin sprak jou het meest aan?

Didier Soens: “De beelden van de varende visfabrieken. Vind je die moderne visschuiten in de haven van Oostende al groot? Ze zijn niks tegen die visfabrieken. Het is waanzinnig hoe het eraan toegaat op die drijvende zeemonsters.”

Wat vond je van de film?

Didier Soens: "Ik had het niet verwacht, maar de documentaire is toch aan mijn (vis)vel blijven plakken. Zowel het concept als de inhoud konden mij echt wel bekoren. De maker van Seaspiracy had duidelijk geen strak scenario (of zo lijkt het toch) en laat zich voortdurend leiden door nieuwe ontdekkingen. Dit geeft de documentaire een zekere vaart en je mag gerust spreken van een opeenvolging van cliffhangers. De documentaire verveelt dus geen moment. Ook het inhoudelijke aspect kon ik wel smaken. Men laat zich niet snel uit het lood slaan en gaat tot op het bot - al is ‘tot op de graat’ hier meer van toepassing - om de waarheid aan het licht te laten komen. En ik kan ook wel eens genieten van een gezonde portie ongenuanceerdheid."

Over de makers

De documentaire werd gemaakt door Ali Tabrizi, een jonge Britse selfmade filmmaker. De producent, Kip Andersen is een veganist – niet zo evident met zo’n naam – die ook de documentaire Cowspiracy heeft uitgebracht.

This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies

Meer weten?

Didier Soens


Directeur dienst Integraal Waterbeleid

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou ...

Kun jij lachen met zwerfvuil?