LEEFWERELD WEEFWERELD



De Antwerpse Zuidrand telt verrassend veel speelplekken in het groen. De kinder- en jongerenreporters van Groendoener testten er meer dan 200 uit. Die vind je terug via een handige interactieve kaart.

Bij de Zuidrand denk je misschien niet onmiddellijk aan uitgestrekte bos- en natuurgebieden. Of aan weilanden en beekvalleien die water en groen tot in de dorpskernen brengen. De open ruimte zit er vaak wat verstopt, maar ze is er zeker wel! Meer dan 50% van de oppervlakte in de Zuidrand is volgens het gewestplan open ruimte. De Zuidrand strekt zich uit over de gemeenten Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en stad Mortsel. Met Groendoener willen we de open ruimte bekendmaken. Want onbekend, is onbemind. We focussen op groene speelplekken en de trage wegen die hen verbinden. Die zijn terug te vinden op de interactieve digitale kaart van Groendoener. Daarnaast is er per gemeente ook een afdrukbare versie van de kaart.

Uitdagende filmpjes

Kinder- en jongerenreporters uit de Zuidrand dagen hun leeftijdsgenoten in verschillende filmpjes uit om een gekke, originele of gedurfde challenge uit te voeren op de speelplekken. De kinderen en jongeren uit de streek komen zelf aan het woord in de filmpjes. Zij tonen wat ze zouden doen op de groene speelplekken en enthousiasmeren zo hun leeftijdsgenoten. De filmpjes zijn een handig communicatiemiddel om het aanbod bekend te maken bij kinderen, jongeren en hun ouders.

Samenwerken aan ‘Beleefbare Open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand’

Groendoener biedt gezinnen en vriendengroepen uit de Zuidrand en daarbuiten de kans om op ontdekking te gaan. Maar Groendoener zet ook enkele mooie realisaties van de gebiedswerking Zuidrand in de kijker. Met het strategisch project ‘Beleefbare Open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand’, kortweg BORAZ, werken we er aan een robuuste en beleefbare open ruimte. Daarin is plaats voor natuur en bos, trage wegen, water, erfgoed, duurzame landbouw en recreatie. Dit doen we in nauwe samenwerking met verschillende partners: lokale besturen, middenveldorganisaties, Vlaamse Overheid en burgers.

De voorbije jaren werd ingezet op de inventarisatie, opening en heraanleg van trage wegen, natuurinrichtingen, de realisatie van waterberging, de aanleg van groene speelplekken, het openstellen van natuurgebieden,… De kaart van het project Groendoener toont de vele trage wegen die de voorbije jaren gerealiseerd werden. Denk maar aan het Bostulpenpad en het Dwaallichtjespad in Edegem, de verbinding via de Edegemse beek tussen Kontich en Edegem, het Laarzenpad in Hove, voetweg 20 in Aartselaar. Stuk voor stuk zijn dat realisaties waarin verschillende partners hun expertise en ervaring inbrachten om tot een succesvol resultaat te komen.

Het project Groendoener kadert binnen het strategisch project ‘Beleefbare Open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand’. Voor de realisatie van het project ging het departement Leefmilieu van provincie Antwerpen in zee met Createlli vzw, Sportpret vzw en OpenMap Consultant. Het project kwam tot stand met steun van Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid.

Katrijn Vanhauwaert werkt op de vrijetijdsdienst van Kontich. Ze is tevreden met dit project dat bovenlokaal de leukste groene plekken voor de jeugd in de kijker zet.

“Het was een erg fijne samenwerking met een zeer bruikbaar eindresultaat. De insteek met challenges en video’s is helemaal op maat van kinderen en jongeren. Ze denken bovendien niet aan gemeentegrenzen, en steken die voor school en vrije tijd vaak over. Het voorbije jaar – mede door de pandemie – leerde ons nog meer inzien hoe belangrijk open en publieke ruimten zijn voor de jeugd.”

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou ...

Werkdag van eikenprocessierups expert