Materialen

Arboretum Kalmthout: Vangeertenhof herleeft

Het historische Vangeertenhof werd gerenoveerd. Dat gebeurde met oog voor hergebruik van materialen.

  • deuren gerestaureerd met gerecupereerd deurbeslag
  • recuperatietegels en recuperatieplinten geplaatst bij restauratie natuurstenen vloer
  • moulures opnieuw gemaakt in pure gips, een 100 % recycleerbaar materiaal
  • bestaande houten vloeren opgeschuurd en behandeld met natuurlijke oliën

Dienstencentrum Prinsenpark: ruwbouw werd afbouw

Bij de bouw van het nieuwe dienstencentrum was de ruwbouw ook meteen de afbouw, waardoor minder afwerkingsmaterialen zijn verwerkt. Met zichtmetselwerk in betonsteen en betonwelfsels in zicht. Een sobere aanpak die er zeker mag zijn.

Een pak minder asbest

PTS BOOM

(restauratie werkhuizen)

Asbesthoudende vensterdichtingen, buizen en puin in de grond en afval asbestleien onder het dak

Rivierenhof avAnt

Asbestverwijdering tijdens sloopwerken voor (ver)nieuwbouw

PITO Stabroek

(afbraak oude machineloods)

Golfplaten dak en gevelplaten

Vrijbroekpark

Asbestleien volière en asbestplaten in buitenschrijnwerk verkeerstuin

Arboretum Kalmthout

(herstellingen schuur)

Golfplaten dak en vezelplaten binnenwanden

PTS Mechelen

Losse afvoerbuis van 50 kg

Hooibeekhoeve

(restauratie werkhuizen)

Losgekomen asbestplaten in stal Beemdenhoeve

Hout met ecolabel voor dienstencentrum Prinsenpark

Het nieuwe dienstencentrum van het Prinsenpark kreeg een dakconstructie en gevelbekleding in hout met ecolabel. Voor de gevelbekleding werd gekozen voor massieve planchetten in lariks, zonder afwerklaag of behandeling.

Afvalproducten steengroeve in parking Mie Maan

De parking van herberg Mie Maan in Hertberg werd heraangelegd. Voor de fundering kozen we gerecupereerd gebroken beton als alternatief voor natuursteenslag. De toplaag werd uitgevoerd in afvalproducten van een steengroeve. Het verwerken van die afvalproducten helpt het milieu. Bovendien vergemakkelijkt dit type verharding toekomstig onderhoud. Oneffenheden die ontstaan na jaren gebruik kunnen eenvoudig weggewerkt: door het materiaal te frezen en het opnieuw te verdichten ontstaat een vernieuwde vlakke verharding. Die techniek werd bij infrastructuurwerken aan onze domeinen nog niet eerder toegepast.

Circulair bouwen vertaalt de principes van de circulaire economie naar de bouwwereld. Begin 2019 besliste de provincie aan te sluiten bij de Green Deal Circulair Bouwen. Een ondertekende verklaring bezegelde ons engagement om de transitie naar circulair bouwen te ondersteunen. Materialen hergebruiken verkleint de milieu-impact immers aanzienlijk. In 2020 brachten we de principes in de praktijk op meerdere locaties.

Weetje

Betonpuin als alternatief voor natuursteenslag

Natuursteen wordt uit steengroeven opgehaald. Door het breken ontstaat natuursteenslag. Ontginning is echter een eindig verhaal, want primaire grondstoffen geraken uitgeput. Met circulair bouwen maken we daar dan ook zo weinig mogelijk gebruik van. Voor sommige toepassingen kan breekpuin natuursteenslag perfect vervangen. Een puinbreker breekt beton en baksteen die vrijkomt bij de sloop van bouwwerken. Breekpuin is in grote hoeveelheden beschikbaar en past als secundaire grondstof perfect binnen het circulair bouwen.

STEM-klassen PTS Mechelen geven van katoen

Katoen is als dorstige plant een grote waterverslinder. Telen en verwerken gebeurt in landen ver weg. Daarom is hergebruik een milieubewuste keuze. Gerecycleerde katoenvulling werd verwerkt in de akoestische betonblokken van de wanden van de traphal en het groot atelier.

Gemeentes ondersteund met herbruikbare mondmaskers

In maart 2020 brak in ons land de coronacrisis uit. We schreven in mei een overheidsopdracht uit voor 1,4 miljoen mondmaskers waarop gemeenten binnen de provincie Antwerpen konden bestellen. Een belangrijke voorwaarde was dat ze herbruikbaar zouden zijn en met wasvoorschriften, in plaats van wegwerpmaskers. Zo hebben we de gemeenten ondersteund en ook heel wat afval vermeden.

Oud maar nog bruikbaar bij avAnt Rivierenhof

Bij het renovatieluik van de (ver)nieuwbouw bekeken we wat er nog kon dienen:

  • oude radiatoren werden hergebruikt
  • bestaande vloeren op de 1ste verdieping werden gerestaureerd