Energie

Zonnepanelen zorgen voor hernieuwbare energie

Heel wat sites kregen zonnepanelen. De aantallen:

  • PIVA, daken theorie- en praktijklokalen: 563
  • Vrijbroekpark, dak werkplaats: 54
  • aVant Brialmont, dak schoolgebouw: 82
  • aVant Jacob Jordaens, dak schoolgebouw en studio: 94
  • aVant Rivierenhof, dak ingangspaviloen: 50

Totaal geproduceerde elektriciteit op een jaar (weersafhankelijk):

250 000 kWh

Dat komt overeen met het gemiddelde jaarverbruik van

71 gezinnen

(aan 3500 kWh/gezin).

Vermogen zonnepanelen in stijgende lijn

Wist je dat … Het vermogen per paneel van modules die op de markt zijn stijgt met meer dan 10 Wpiek per jaar? In 2016 werden zonnepanelen op PIVA geplaatst met een vermogen van 245 Wpiek per paneel. Die uit 2020 hadden een vermogen van 320 Wpiek per paneel. Voor avAnt Brialmontlei kozen we voor panelen met een vermogen van 350 Wpiek, met beperkte meerprijs. Zo kunnen we per m2 dakoppervlakte meer elektriciteit produceren.

STEM-gebouw PTS Mechelen met hybride verwarming

De nieuwe nijverheidsklassen in PTS Mechelen zijn bijna-energieneutraal dankzij:

  • hybride verwarming
  • extra aandacht voor luchtdichte detailleringen van de gebouwschil
  • hoogwaardige isolatie voor gevels, schrijnwerk en dak (met rotswoldekens van 22 cm)

Weetje

Met een hybride verwarming krijgt de meest duurzame techniek vanzelf voorrang. Een lucht/water-warmtepomp levert warmte op een laag temperatuurregime aan de vloerverwarming. Een gascondensatieketel levert warmte op een hogere temperatuur aan de stralingspanelen. Bij lage buitentemperaturen, wanneer het rendement van de lucht/water-warmtepomp afneemt, neemt de hoogrendement condenserende gasketel de werking van de lucht/water-warmtepomp over.

Nieuw passief dienstencentrum voor Prinsenpark

Deze elementen maken het gebouw duurzaam:

  • beperkte warmtevraag door heel goede isolatie en luchtdichte gebouwschil:
  • 26 cm dikke glaswolisolatie in gevel en dak
  • 18 cm dikke PIR-platen voor vloer in dienstencentrum en 12 cm voor vloer in werkplaatsen
  • drievoudige sterk isolerende beglazing voor ramen en tweevoudige isolerende beglazing voor deuren
  • luchtdichtheid n50 = 0,6/h
  • energie-efficiënt verwarmingssysteem: condenserende gasketel in combinatie met vloerverwarming en batterijen om ventilatielucht voor te verwarmen
  • energie-efficiënt ventilatiesysteem met warmterecuperatie via warmtewiel

Het passiefcertificaat is in aanvraag.

avAnt Rivierenhof: nieuwbouwgedeelte met ambitie BEN

De (ver)nieuwbouw bij avAnt Rivierenhof werd ontworpen volgens duurzame principes.

  • Nieuwbouwgedeelte uitgerust met 100 % fossielvrij systeem: BEO-veld levert groene warmte in de winter en duurzame koelte in de zomer
  • De oude gasketels in het gerenoveerde gebouwdeel werden vervangen door nieuwe energiezuinige condenserende gasketels.

Meer foto’s kan je bekijken op de website van de Vlaams Bouwmeester.

(Foto’s: Michiel De Cleene, in opdracht van Team Vlaams Bouwmeester)

BEO-veld uitgelegd

BEO staat voor boorgat-energieopslag. Een BEO-veld zorgt voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. Een win-win voor je comfort én het klimaat.

Via een gesloten circuit van verticale buizen gevuld met vloeistof, dat diep in de bodem loopt, wordt warmte uit de ondergrond gehaald. Een warmtepomp brengt die warmte op een hogere temperatuur, voldoende om een gebouw te verwarmen.

In de zomer is de bodem koel. Ideaal om een gebouw op een comfortabele temperatuur te houden. De combinatie van verwarmen in de winter en koelen in de zomer zorgt ervoor dat op lange termijn de energie in de bodem behouden blijft. Door te koelen in de zomer, warm je de eerder afgekoelde bodem op, om te verwarmen in de winter.

Provinciehuis behaalt passiefcertificaat

Het provinciehuis behaalde in 2020 een passiefcertificaat. Deze compacte nieuwbouw heeft een E-peil van 35, onder meer door:

  • geothermie voor verwarmen en koelen
  • hoogwaardig geïsoleerde gevels, dak en kelderwand
  • driehoekige ramen met driedubbel glas
  • stroom via zonnepanelen

Veel aandacht ging ook naar de luchtdichtheid van de constructie en naar de ankers waarmee de buitenschil aan de betonstructuur is bevestigd.

Weetje

E-peil: hoe lager, hoe beter

Het E-peil is een maat voor de globale energieprestatie van een gebouw. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw.

Energieverbruik provinciehuis intensief opgevolgd

Het energieverbruik van het provinciehuis daalde van 1,8 miljoen kWh in 2019 naar 1,4 miljoen kWh in 2020 (dat is 42 kWh/m²). Dit verbruik omvat verwarming/koeling, ventilatie en verlichting. Ook verbruik van liften, multifunctionals, computers en andere elektrische toestellen is inbegrepen. Tijdens de coronacrisis werden ongebruikte kantoorverdiepingen in ‘slaapstand’ gezet, om te besparen op energie en schoonmaak. Maar ook intensieve opvolging van installaties door onze teams Huisvesting en Gebouwbeheer leidde tot zuiniger verbruik. Dat blijven we continu doen, want het loont.

Stookplaatsen Zilvermeer gerenoveerd

Verouderde stookplaatsen kosten veel energie, dus grijpen we opportuniteiten om daar te besparen. Bij stookplaatsrenovaties vervangen we oude gasketels door energiezuinige condenserende gasketels. We zorgen voor een vermogen dat correct is afgestemd op de warmtevraag. Maar da’s niet alles: ook voor pompen en kraanwerk voorzien we efficiëntere modellen. Tegelijk plaatsen we een nieuwe regeling met het oog op een optimale, energiezuinige werking van de installatie. Kraanwerk in de stookplaatsen en alle leidingen isoleren we, om warmteverliezen te beperken.

Bij het Zilvermeer renoveerden we drie stookplaatsen: in het strandgebouw, de werkplaatsen en Ecocentrum De Goren.

Zuinige verlichting bij Suske en Wiske Museum

De refter in het Suske en Wiske Museum kreeg een ‘relighting’ met energiezuinige en efficiënte verlichting. Verouderde fluorescentielampen maakten plaats voor moderne led-technologie: basisverlichting via paneel-inbouwarmaturen en accentverlichting door richtbare lichtrailspots. Dat levert op termijn een fikse energiebesparing op.