De kracht van mensen

Dames en heren, ik rond af.


Veiligheid, duurzaamheid, mobiliteit en de 4de technologische revolutie met haar impact op hoe we leven, leren, werken, de dualisering vermijden en bestrijden, én de manier waarop we onszelf besturen, zijn allicht thema’s waarop u en ik zich ook de komende 10 à 15 jaar zullen engageren en profileren.

Volgend jaar zal ik ze proberen toe te passen op 2 van de 4 ‘elementen’: lucht en water. Op schone lucht en ruimte voor resp. genoeg water waarvan de ecologische kwaliteit goed is.


De echte rode draad die de vele stippen aan de horizon: zero slachtoffers in en door het verkeer, energie-onafhankelijkheid en zero-emissie, mens-centrale innovatieve technologie, en een verrijkte multi-level democratie, verbindt, blijft de kracht van mensen.

“Ideeën zijn een heel speciaal soort sociale en economische producten, waarvan de kenmerken afwijken van traditionele goederen en diensten.

Hoe ze worden omgezet in technologische en maatschappelijke vernieuwing is bepalend voor het succes van landen, regio’s en economieën”, aldus Paul Romer, econoom, ondernemer, controversieel activist én tweede laureaat van de Nobelprijs economie 2018.


Als mensen, hun ideeën en de vertaling ervan in maatschappelijke, technologische en institutionele vernieuwing dé doorslaggevende factor zijn, dan zijn we allemaal aan zet, hebben we iedereen meer dan nodig.


En dus vooral. Onderwijs, vorming, training, de ontwikkeling van vaardigheden, leren leren, in welke vorm dan ook: eerder theoretisch, of vooral ook praktisch en daarvan genieten, waardering voor geven en krijgen.

Onderzoek en ontwikkeling, in die zogenaamde quadruple helix van overheid, kennisinstellingen, ondernemingen en burgers…


En de intellectuele en maatschappelijke ruimte om te zoeken, te kunnen bijdragen, van mening te verschillen…


Dus ja, we gaan door zeer onzekere tijden, door een verandering van tijdperk. En ja, dat levert vooral veel woede en angst op. Tegelijk leven we in een toestand van collectieve erkenning. Van de grootste wereldproblemen en –uitdagingen zijn we zowel mede-veroorzaker, slachtoffer als medeoplosser, aldus de Sloveense filosoof Slavoj Žižek. Het moet ons ambitieus maken. Het mag ons hoopvol stemmen.


Onze provincie heeft er de mensen en de troeven voor.


Haar wereldvermaarde kunst– en cultuurscène geeft vorm en inhoud aan een rijkelijke verbeelding, een sterk narratief.

De investeringen in onderzoek en ontwikkeling van Vlaanderen maar ook van onze provincie (die ook handig inspeelt op Europese middelen), en van steeds meer bedrijven, blijven stijgen.

Nadat Vlaams minister Muyters de eerder genoemde Carnegie Mellon University bezocht maakte hij, bovenop de bijkomende middelen voor Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie, prompt jaarlijks €30 miljoen extra vrij om de AI-boot niet te missen.


The Beacon wordt dé business- en innovatiehub voor topspelers in de wereld van het Internet of Things (IoT). Blue Gate wordt duurzaam ontwikkeld.


De Antwerp Managementschool, het Instituut voor Tropische Geneeskunde, de universiteiten, hogescholen en scholen en de instellingen voor duaal leren in onze regio rekruteren breed en leggen de lat behoorlijk hoog.


Bedrijven en investeerders roemen onze talenten als grootste troef.


Welnu, een regio die mensen alle ruimte geeft en verbindend enthousiasmeert, kan een verandering van tijdperk aan. Een nieuwe Gouden Eeuw in onze complexe wereld lonkt.

"Een regio die mensen alle ruimte geeft en verbindend enthousiasmeert, kan een verandering van tijdperk aan"