Het verborgen leven van bomen

Een boek van Peter Wohlleben


Een recensie door Lotte Meuleman, Adviseur natuur en landschap Zuidrand

Lotte Meuleman is adviseur natuur en landschap bij de dienst Duurzaam Milieu-en Natuurbeleid (DMN). Ze werkt rond natuur en landschap in de Zuidrand: trage wege, groene speelplekjes, vergroenen van schoolomgevingen en recreatie. Lottes vader was houtvester (nu regiobeheerder) bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Hij spijkerde geregeld haar bomenkennis bij tijdens lange boswandelingen. Die liefde geeft Lotte nu door aan haar zonen Toon en Rik.

Waarover gaat het boek?

Lotte Meuleman: "Aan de hand van recente wetenschappelijke inzichten en zijn eigen boservaringen leert Peter Wohlleben ons meer over de ongelooflijke vaardigheden van bomen. De schrijver vertelt dat bomen niet alleen liefdevol voor hun nageslacht zorgen maar ook voor hun oude en zieke buren. Kortom, volgens Peter Wohlleben hebben ze emoties, gevoelens en een geheugen. Hij gebruikt bewust menselijke termen om het leven van de bomen te beschrijven. Moeilijk te geloven misschien voor nuchtere wetenschappers, maar wel een mooie gedachte die aanzet tot filosoferen. Via hun wortels en de schimmels die hen ondergronds verbinden, wisselen bomen voedingsstoffen uit. Ze waarschuwen elkaar ook voor een insectenaanval. Ze doen dat niet per se omdat ze elkaar graag zien, maar omdat ze er baat bij hebben dat hun buur niet sterft of om hun soort te laten voortbestaan."

Wat sprak je het meest aan?

Lotte Meuleman: “Het boek start met een intrigerend voorbeeld: Peter botst op de stronk van een 100 jaar eerder omgehakte boom. Die is centraal volledig vergaan maar rondom leven nog stukjes van wat ooit de stam was! Hoe kan dat? Zijn nieuwsgierigheid is op slag gewekt. En de mijne ook!”

Wat vond je van het boek?

Lotte Meuleman: "Ik vond niet alles even boeiend. Maar omdat het boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken, die vaak los van elkaar staan, kwam ik altijd snel weer bij een onderwerp dat me meer aansprak. De schrijver voegt af en toe een bijna filosofische bedenking toe, maar toch had ik niet het gevoel dat het daardoor te zweverig werd. Een aanrader dus! Met meer dan 300.000 verkochte exemplaren werd Het verborgen leven van bomen in 2016 trouwens het best verkochte non-fictieboek van Duitsland."

Wat veel mensen niet weten, is dat ook Het verborgen leven van bomen voor kinderen bestaat. Zo kon Lotte het boek simultaan lezen met haar 9-jarige zoon Toon, die de kindereditie verslond. Ideaal om je kinderen van de obligate schermen weg te houden!

Waarom zouden andere beleidsmakers dit boek moeten lezen?

Lotte Meuleman: "Het bezorgt je op een laagdrempelige manier nieuwe wetenschappelijke inzichten en doet je nadenken hoe we die kennis kunnen meenemen in ons bosbeheer. Ik leerde alvast op een andere manier naar bomen kijken. Het voegt in deze coronatijden zeker iets toe aan een boswandeling.”

Wie is Peter Wohlleben?

Peter Wohlleben volgde een opleiding bosbouw en werd daarna houtvester. Hij beheert 1200 hectare bossen in de Duitse Eifel. Met zijn bestsellers Het verborgen leven van bomen en Het innerlijke leven van dieren inspireert hij mensen over de hele wereld. Hij geeft ook lezingen en seminars en was al te gast in tal van tv-programma’s.

Meer weten?

Lotte Meuleman


Adviseur natuur en landschap Zuidrand

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou ...

In vogelvlucht