ARTIKEL


Klaar voor een lange, hete Buitenleszomer?

De MOS-begeleiders van de provincie Antwerpen staan paraat om onze scholen om te vormen tot straffe, milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgevingen. Zo hebben ze met veel enthousiasme mee hun schouders onder de jaarlijkse Buitenlesdag gezet. Al werd het door de coronapandemie ditmaal geen eenmalig gebeuren op 30 april, maar was het tot het einde van het schooljaar eigenlijk elke dag Buitenlesdag. Om leerkrachten en preteachende ouders enigszins op weg te zetten, bundelde het MOS-team een pak activiteiten en lesmateriaal op www.buitenlesdag.be. Zo konden alsnog heel wat leerlingen van het basis- en het secundair onderwijs naar hartenlust buitenvliegen.

Aangezien velen van jullie deze zomer wellicht voornamelijk in eigen land op vakantie zullen gaan, delen we ook hier graag enkele leuke buitenopdrachten. Trek erop uit met de (klein)kinderen of blijf in je tuin en ontdek hoe de natuur jong en oud kan verbazen.

Bouw je eigen insectenhuis

Kinderen vinden kriebelbeesten super. Ze zijn dol op vlinders, mieren, lieveheersbeestjes en andere friemelaars. Ze willen ze vangen, bekijken, ermee spelen en een huisje geven. Je kan je tuin met enkele eenvoudige en kleine aanpassingen veel aantrekkelijker maken voor insecten. Bovendien wordt die zo ook kindvriendelijker en ecologischer. Met deze handleiding bouw je bijvoorbeeld een supercool insectenhuis.

Bron: ‘Spelen in je eigen tuin’, Vlaamse Overheid - departement Omgeving.

Met de bijenbingo wordt het pas echt zomer

We hebben nood aan een rijke habitat vol stuifmeel- en nectarbronnen voor hommels, bijen en honingbijen. Zij zorgen namelijk voor de bestuiving van heel wat voedingsgewassen en zijn zo van onschatbare waarde voor de mens. Op weekvandebij.be kan je de verschillende soorten bijen leren kennen. En met deze bijenbingo op zak weet je meteen waar zij zoal dol op zijn. Laat je speurtocht maar beginnen!

(Digitaal) Observeren en identificeren

Er valt daarbuiten heel wat te beleven. Gebruik al je zintuigen om alles goed waar te nemen. Je kan hulpmiddeltjes en trucjes gebruiken, zoals een loep, een verrekijker of een schepnetje. Of je kan je ogen sluiten om beter te horen, te voelen of te ruiken. Heb je een mooie vondst gedaan maar heb je geen idee om welke plant of welk dier het gaat? Een gratis beeldherkenningsapp als Obsidentify identificeert op basis van foto’s een rijke verscheidenheid aan fauna en flora in België en Nederland en vertelt je nog wat meer over je ontdekking. Je krijgt vast en zeker kinderen die verknocht zijn aan hun smartphone mee naar buiten!

Botanisch stoepkrijten

Op internet is het nu al een hype. In Engeland en Frankrijk wordt het stilaan een rage: botanisch stoepkrijten oftewel stoepplantjes met krijt van een naam voorzien. Zo maak je wandelaars bewuster van de natuur onder hun voeten. Geen overbodige luxe, want veel mensen beschouwen dergelijke onderkruipers nog altijd vooral als onkruid. De hoogste tijd dus dat we meer oog voor hen krijgen. Want ja, ook de paarse dovenetel, het herderstasje en de grote weegbree dragen wel degelijk bij aan de biodiversiteit. Krijt ze dus maar lekker in de kijker!

Alfabetische letterzoektocht

Ga in je omgeving op zoek naar het hele alfabet. Je zal ervan versteld staan hoeveel ‘verborgen’ letters je kan spotten in het straatbeeld en de natuur.

Meer weten?

Karoline Hofmans


Op www.buitenlesdag.be en www.mosvlaanderen.be vind je tal van tips en tricks waarmee je ook thuis en in je omgeving aan de slag kan. Heel veel plezier en maak er een fijne staycation van!

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou ...

Het verborgen leven van bomen