Drempelvrij Toerisme

Veilig en voor iedereen

Vakantiemakers spanden zich extra in om een verblijf coronaproof te laten verlopen. In het bijzonder uitbaters van autismevriendelijk logies. Geen betere manier om de laatste twijfel weg te nemen dan met een video. Toerisme Provincie Antwerpen realiseerde een infofilmpje voor elf B&B’s, vakantiewoningen, hostels en campings. Kernboodschap? Je vakantie verloopt er autismevriendelijk, coronaproof maar vooral plezant! Een ideale aanvulling op de visuele stappenplannen van de logies.

Bekijk hier de filmpjes.

image

Ruim 5800 views voor de elf video’s

Leerrijke dialoog

Wegens corona ruilden personen met een migratie-achtergrond hun reis naar het land van herkomst vaker in voor een trip in eigen land. En slechthorenden verkiezen Zoom boven Teams omdat de doventolk zichtbaar blijft tijdens presentaties. Twee opvallende vaststellingen tijdens de klankbordgroep met tien experten in drempels en vrijetijd op 26 maart. Een inspirerende ontmoeting én een uitnodiging om samen verdere stappen te zetten die de vakantieparticipatie verhogen.

Screening fietsnetwerk

Hoe toegankelijk is het knooppuntennetwerk met een handbike, duofiets, rolstoelplateaufiets, Segwayrolstoel of bakfiets? Na een infosessie trokken ruim 60 vrijwilligers, van wie een vijftal met een beperking, er met een smartphone en rolmeter op uit. Samen screenden ze ruim 1000 kilometer fietsnetwerk in de Kempen en de Zuidrand. Projectpartner en toegankelijkheidsorganisatie On Wheels verwerkt de resultaten in een app. Een belangrijke stap in de voorbereiding van een drempelvrije fietsvakantie.

VRT NWS pikte het initiatief op.

“Het is fijn om te weten en het geeft veel voldoening dat kleine problemen aangepakt worden en dat het stuk dat ik screende soepeler zal lopen voor rolstoelfietsers.”

- reactie van vrijwilliger


Een welgemeend dankjewel aan alle vrijwilligers!

Gespot: beestige bosbewoners!

Ook dove en slechthorende kinderen ontdekken de fascinerende dierenwereld van de Slapende Reus. Het bosspel ‘De Beestige Bosbewoners’ van Toerisme Kasterlee combineert actie en fun in een decor dat de verbeelding prikkelt. Op vraag van Toerisme Provincie Antwerpen vertaalde Doof Vlaanderen de informatie uit het begeleidende boekje naar filmpjes in gebarentaal. De Kempen hebben er een plezante én inclusieve attractie bij.

“In augustus verkenden we ‘De Beestige Bosbewoners’ met gps. Mijn dochtertje Pip (die doof is) en een vriendinnetje vonden de wandeling superleuk. De opdrachtjes, zoektocht naar de diertjes, de puzzelstukjes… Ze hebben er echt van genoten. Dank daarvoor!”

- Anne van sande


Stappenplannen autisme scoren

De stappenplannen voor personen met autisme blijken een hit! Bij de autismevriendelijke attracties zijn ZOO Antwerpen (2968) en ZOO Planckendael (3672) koplopers, op de voet gevolgd door Pakawi Park. Ook de provinciale recreatie- en groendomeinen blijken populair: De Nekker (vierde plek), De Averegten (zevende plaats) en het Barrevoetspad in De Schorre (op plaats 8). Kasterlee boven bij het logies, met Hostel Wadi (77 downloads) voor De Drieshoeve (58 downloads).

Al ruim 17.000 downloads visuele stappenplannen

“Altijd hartverwarmend om van gasten te horen hoe ze uitkijken naar hun verblijf, maar ditmaal was het speciaal. Het zoontje van een van de koppels had autisme en door het stappenplan was het ook voor hem leuk aftellen! Fantastisch toch dat dit initiatief een lach op het gezicht van deze jongen heeft getoverd!”

- Patsy van vakantiewoning Kalmthoutse Hoeve


Kampioen als figurant

Als voorbereiding op de promotie van een drempelvrije fietsvakantie in 2022 vonden tijdens de zomermaanden twee fotoreportages plaats. Niemand minder dan rolstoelatleet Peter Genyn, winnaar van een gouden en zilveren medaille op de Paralympische Spelen in Tokio, werkte mee. Hij en enkele andere minder mobiele fietsers verkenden de omgeving van het Zilvermeer en Het GielsBos in Lille. Resultaat? Ruim 180 nieuwe beelden met tag ‘drempelvrij’ in de beeldbank.

Onthaal op maat

Hoe heet je doven en slechthorenden welkom? Tien onthaalmedewerkers van toeristische infokantoren volgden op 9 november een workshop in samenwerking met Doof Vlaanderen.

“Tips die we zeker kunnen gebruiken!”

“Zeer veel bijgeleerd. Een van de beste vormingsmomenten die ik al volgde.”

“Ik vond het een grote meerwaarde dat de lesgever zelf doof was. Hierdoor was zijn uitleg heel duidelijk.”

- feedback van enkele deelnemers

Stappen richting inclusief logies

Leerrijk en inspirerend. Zo evalueren de 16 deelnemers het voorbije TETRA-project. Een modulair traject waarbij de logiesuitbaters leerden om drempels te detecteren en weg te werken. Doel? Gasten met een beperking of specifieke noden - van astmalijders over zwangere vrouwen tot personen met een aangepast dieet - extra comfort en een warm onthaal bieden. Bijzonder: de ‘universal design’ inrichting van de kamers wil bewust niet stigmatiseren.

"If you want to go fast, you go alone. If you want to go far, you go together! Het advies en de begeleiding van het TETRA-team geven voeding om door te zetten. Het gevoel van samen aan één touw te trekken… Zalig. Meer van dat!"

- Tamara en Sven van B&B Koto in Antwerpen


"Inclusief toerisme blijkt geen eenvoudige materie. Kleine aanpassingen maken echter soms een groot verschil. Zoals de juiste hoogte van kledinghaakjes of de wijze waarop je informatie op de website deelt. De deelname aan het TETRA-project helpt ons om in de toekomst de juiste beslissingen te nemen."

Nog meer acties…

Ook vele kleine stappen richting drempelvrij toerisme. Waaronder de introductie van een UiTPAS met kansentarief in o.a. Rupelstreek, medewerking aan het project rond wandelbegeleiders Mee Op Stap of de selectie van een drempelvrije suggestielus bij de update van wandelnetwerken. Bij eigen evenementen ondersteunen we bewust de sociale tewerkstelling. Zoals een lekkere traktatie van De Pompoenerie voor de deelnemers aan de klankbordgroep.