Drempelvrij & campergastvrij

Primeur: autismevriendelijk logeren

Ook gasten met autismespectrumstoornis (ASS) wacht een warm welkom. Na twintig attracties - een primeur in 2018 - kozen nu twintig logies bewust voor een autismevriendelijke aanpak. Experte Sien Depoortere (Toerisme voor Autisme) screende elk logies, stelde een stappenplan op en gaf advies op maat. De combinatie van attracties en logies maakt voortaan autismevriendelijke vakanties mogelijk. Opnieuw een primeur voor Vlaanderen!

This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies

“Iedere gast is uniek en daarmee ook zijn verblijf. Als hotel vinden we het erg belangrijk om een ‘home away from home gevoel’ te creëren. We passen ons graag aan als dat voor de gast een fijner verblijf oplevert.”

- Linda Hundersmarck, general manager Hampton by Hilton Antwerp Central Station


Houvast met visueel stappenplan

Minder stress, meer plezier: dat is het doel van een visueel stappenplan. Elk plan zoomt in op de heen-en terugreis, het onthaal, de kamers en de activiteiten in en rond het logies. Kleurenfoto’s, kaartjes, pictogrammen en korte beschrijvingen zorgen voor extra verduidelijking.

Het stappenplan reduceert stress en biedt een handige houvast voor, tijdens en na de trip. Niet alleen voor de gast met autisme maar ook voor diens reisgenoten.

Ook ASStrid gaat met vakantie

De gids ‘ASStrid op vakantie. Geef gasten met autisme een warm welkom’ moedigt ondernemers aan om hun logies autismevriendelijk(er) te maken. Van kleine ingrepen in de accommodatie tot een doordachte communicatie: de handleiding bevat tientallen - vaak verrassend eenvoudige - tips voor een gastvrij onthaal. Wie de tips ‘ASS+’ in de praktijk brengt, maakt ASStrid helemaal blij…

image

Autismevriendelijk én coronaproof

Corona verhinderde een persmoment maar alle deelnemende logiesuitbaters ontvingen wel een attentie: gehoorbeschermers voor hun gasten met ASS. Vijf autismevriendelijke attracties - Kinderboerderij Rivierenhof, Hidrodoe, Pakawi Park, Arboretum Kalmthout en Sint-Romboutstoren - gaven hun stappenplan een corona-update. En twaalf logies gingen in op het aanbod om een video ‘Autismevriendelijk én coronaproof logeren’ te realiseren.

image

Download het stappenplan voor de Sint-Romboutstoren

Sponsoring vakanties

Ook families met een kleine portemonnee dromen van een deugddoende vakantie. In het kader van het netwerk Iedereen Verdient Vakantie werkten vier logies aantrekkelijke verblijfsarrangementen voor personen met een beperkt budget uit. Toerisme Provincie Antwerpen sponsorde voor 55%. 17 kansarme gezinnen beleefden zo een zorgeloze zomervakantie. Hartverwarmend!

“We hadden deze vakantie écht nodig na een zware periode. Ons energiepeil is weer gestegen en we kunnen terugblikken op een hele gezellige midweek. Bedankt voor deze toptijd!”

- Familie over verblijf bij Casa Ametza in Brasschaat


Naar een meer inclusief logies

Hoe toegankelijk is mijn logies? Hoe bied ik gasten met specifieke noden voldoende comfort? Een Universal Design-scan helpt ondernemers om drempels te detecteren én weg te werken. Tien logies ontvingen hiervoor financiële ondersteuning. Drie logies kregen een gratis UD-scan, zeven andere logies ook advies bij de opmaak van een groeiplan.

Screening camperaanbod

Waar kan de campertoerist in onze provincie terecht? Tot voor kort uitsluitend op een camping, camperterrein of openbare camperparking. Samen 400 plaatsen op een 60-tal locaties. Een grondige screening resulteerde in up-to-date datamateriaal, inclusief gps-coördinaten en situering t.o.v. fiets- en wandelnetwerken. De opname in TPAccess - digitale toerismedatabank - maakt voortaan een vlotte ontsluiting mogelijk.

Campergastvrij klimaat

Onze ambitie? Een écht campergastvrij klimaat creëren in onze provincie. Contact met beheerders van zowel (private) campings als (openbare) camperterreinen en parkings met camperplaatsen is daarbij essentieel. Soms ook begeleiding van initiatiefnemers bij de ontwikkeling van een camperterrein. Samen met de gemeenten zochten we naar een aanvullend aanbod voor de resterende ‘witte’ vlekken op de provinciekaart.

Primeur voor Vlaanderen: campergastbedrijven

Dat laatste resulteerde in een vierde pijler: de campergastbedrijven. Je verblijft gratis maximaal 24 uur op een daarvoor voorziene parkeerplaats bij een landbouwbedrijf, horeca-uitbater of producent van streeklekkers. Zonder service als watertap, lozing of elektriciteit. Maar met veel beleving en een onthaal door streekambassadeurs als bonus. Eind 2020 stond de teller al op 22 campergastbedrijven!

“Mooie rustige omgeving, ruime plaatsen”

“Ideale uitvalbasis voor een kort verblijf, fietsostrade F1 op 500 meter”

“Leuk gewandeld en museum echte aanrader. Kom zeker terug!”

- Eerste reviews over campergastbedrijf ’t Grom in Sint-Katelijne-Waver

Promotie via camperwebsites

Eerste opdracht: de info op populaire (binnen- en buitenlandse) camperwebsites updaten en aanvullen. Een prima actueel overzicht vind je bijvoorbeeld op www.campercontact.com. De communicatie verloopt eveneens via de eigen kanalen, zoals www.kempen.be. Camperplaatsen staan voortaan ook vermeld op de fiets- en wandelkaarten.