Proefbedrijf Pluimveehouderij 2018


Hoogtepunten

“Naar een toonaangevend praktijkbedrijf met een sterk internationaal netwerk”

Ontdek in dit filmpje wat we de voorbije 25 jaar deden

en welke uitdagingen we in de toekomst nog willen aanpakken!

Proefbedrijf start met ambitieus, internationaal bloedluisproject

Internationaal gezelschap leert bij over borstbeenproblemen bij legkippen

Vijftig deelnemers uit 11 Europese landen (Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Turkije, Duitsland, Bulgarije, Slovenië, IJsland, Kroatië, Servië, Nederland en België) ontdekten tijdens een internationale trainingsschool alles over borstbeenproblemen bij legkippen. Ze doken de stal in om te leren hoe ze borstbeenproblemen snel en correct kunnen opsporen.

Onderzoek naar vleeskippen

Mededeling 90

Starten met het concept ‘Uitkomst in de stal’

De laatste jaren vindt een nieuw concept ingang in de vleeskuikenhouderij. Bij “Uitkomst in de stal” transporteer je broedeieren na 18 dagen incubatie van de broeierij naar het vleeskuikenbedrijf. Kuikens komen dan de volgende dagen uit in de omgeving waar ze zullen opgroeien, en hebben meteen voeder en water ter beschikking. De markt bevat reeds verscheidene systemen die verschillen in de mate van automatisering, opvang van de jonge kuikens en de investering om er mee te starten.

Lees de volledige mededeling

Mededeling 91

Opvang ééndagskuikens: adviezen in de praktijk

Een optimale start vormt de basis van een succesvolle vleeskuikenronde. Een goed begin is een samenspel van verschillende factoren die je op het bedrijf kunt aanpakken (stalklimaat, voedervoorziening, …) of die je in de keten kan verbeteren (kuikenkwaliteit). Een open en transparante communicatie tussen de broeierij en het pluimveebedrijf is hierbij een belangrijke voorwaarde.


Lees de volledige mededeling

Onderzoek naar legkippen

Aan de slag met pikkerij via:

  • Extra afleidingsmaterialen
  • Aangepast voer
  • Aangepaste lichtsterkte en - kleur
  • Drinkwatersupplementen
  • ….

Brongerichte vermindering van ammoniakemissies

Tijdens de voeding van pluimvee en bij de inrichting en ventilatie van stallen komt er heel wat amoniakemissie vrij. Via het project Kuikemis zoeken we samen met het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen naar nieuwe strategieën om deze emissie te reduceren.