Via verschillende projecten zetten we in op een doordacht watergebruik en -management. Het project BiofilmPrevent is een recent gestart Vlaams onderzoekstraject (VLAIO-LA) gefinancierd vanuit de Blue Deal door de Europese Unie waarin onderzocht wordt hoe een biofilm in drinkwatersystemen binnen de veehouderij is samengesteld en hoe we de vorming ervan kunnen aanpakken. Inagro coördineert dit project, het Proefbedrijf Pluimveehouderij is net als ILVO een partner in dit project. Het is de bedoeling om via een betere kennis van de microbiologische biofilmsamenstelling op varkens- en pluimveebedrijven te komen tot betere advisering omtrent drinkwaterbehandeling en -reiniging van drinkwaterleidingen. Hierbij zal naast de microbiologie ook rekening gehouden worden met de chemische samenstelling van het water. Door verbeteren van de drinkwaterkwaliteit van bron tot drinknippel willen we de algemene gezondheidsstatus van de dieren verbeteren. Op die manier willen we in de toekomst onder meer het antibioticagebruik doen dalen. Dit onderzoekstraject loopt nog tot en met 1 september 2026.
Water verbruiken
Het WAVE-project (Waterverbruik in de veehouderij) is een recent onderzoekstraject gefinancierd vanuit de Blue Deal door de Europese Unie en heeft als doel een efficiënter waterverbruik in de dierlijke sector te realiseren door in te zetten op bewustmaking, kennisopbouw en kennisoverdracht. ILVO coördineert dit project, samen met partners Inagro, Hooibeekhoeve, Proefbedrijf Pluimveehouderij en PVL.
We monitoren het waterverbruik per type water en per verbruikspost bij een representatieve groep bedrijven in de dierlijke sector (rundveehouderij, varkens- en pluimveesector). Deze resultaten voor watergebruik worden vervolgens ingezet om veehouders beter te kunnen begeleiden naar kostenefficiënte waterbesparende maatregelen en adviseren in alternatieve waterbronnen.
Daarnaast zullen we verschillende PLF-systemen (Precision Livestock Farming) testen die veehouders kunnen helpen bij het monitoren van hun waterverbruik op dier- of groepsniveau om lekverliezen of abnormaal waterverbruik te signaleren.
Het uiteindelijke doel is veehouders informeren over mogelijke waterbehandelingssystemen om ook alternatieve waterbronnen beter te kunnen benutten. Dit project start in maart 2023 en loopt tot en met 31 december 2025.
Welzijn voor vleeskuikens
Het demonstratieproject OptiWel-Emis maakt een evaluatie van de mate waarin actuele welzijnsmaatregelen voor vleeskuikens zoals het gebruik van trager groeiende kuikens en verlagen van de bezetting verenigbaar zijn met de realisatie van een ammoniakemissiereductie.
Via vergelijkende studies met reguliere en trager groeiende vleeskuikenrassen in de proefstallen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij en het ILVO gaan we de effecten op ammoniakuitstoot en dierenwelzijn meten.
Op basis van voersamenstelling en –verbruik, technische prestaties en implicaties op het management wordt er een analyse gemaakt van de economische rendabiliteit van het invoeren van de verschillende welzijnsmaatregelen. Ammoniakemissiemetingen vervolledigen hierbij het plaatje en brengen de milieu-impact in kaart. Op basis van de resultaten stellen we een effectenmatrix op die pluimveehouders kunnen raadplegen.
De vertaling naar de praktijk wordt gemaakt aan de hand van de opvolging van vijf demobedrijven. Zo kunnen we de effectenmatrix valideren in de praktijk. Aan de hand van een discussiegroep met de deelnemende pluimveehouders vergaren we inzichten over de impact in de praktijk en de mogelijkheden tot reductie van ammoniakemissie.
Daarnaast bekijken we ook de impact op de volledige sector: van moederdieren tot slacht en retail. Naast de effecten op welzijn brengen we ook de effecten op kostprijs, rendabiliteit, arbeidsomstandigheden en milieu in kaart. Dit project startte in januari 2023 en loopt tot 31 december 2024.
Water zuiveren
Binnen het project Life ACLIMA werden de voorbije jaren verschillende waterzuiveringstechnieken geïnstalleerd en uitgetest. Ondertussen verzamelden we voldoende data om het gezuiverde water te (her)gebruiken op ons bedrijf. Dit houdt in dat:
- We gezuiverd regenwater inzetten als drinkwater voor legkippen en vleeskuikens
- We het biologisch gezuiverde spoelwater opnieuw inzetten als reinigingswater van de vleeskuikenstal
Tijdens deze en toekomstige proeven blijven we inzetten op kwaliteitscontrole van het water en worden de technische prestaties en gezondheid van onze dieren nauw opgevolgd.
Daarnaast zetten we onze opgedane kennis verder in om pluimveebedrijven te begeleiden die hun waterverbruik willen verduurzamen.
Doelgroep verbreden
Het provinciale Proefbedrijf Pluimveehouderij bindt sinds 2018 samen met projectpartners uit 6 verschillende Europese landen binnen het Interreg-project MiteControl de strijd aan met de rode vogelmijt in professionele leghennenstallen. Na vijf jaar doorgedreven onderzoek destilleerden de onderzoekers alle info die ook nuttig is voor recreatieve kippenhouders die enkele leghennen houden als tuindier. In 2023 wordt deze info onder meer via een ludieke animatievideo en een bevattelijke infographic verspreid onder recreatieve kippenhouders. Hiervoor richten we ons in eerste instantie op gemeenten, scholen en eerstelijnsdierenartsen om deze info mee te verspreiden. Door deze kennis te verspreiden bij een bredere doelgroep zet het Proefbedrijf Pluimveehouderij in op dierenwelzijn en –verzorging bij tuinkippen. De voornaamste doelgroep van het Proefbedrijf Pluimveehouderij blijft wel de professionele pluimveehouder.