Hooibeekhoeve 2022
Hoogtepunten
50 jaar Hooibeekhoeve
In 2022 mocht Hooibeekhoeve 50 kaarsjes uitblazen! Dit vierden we samen met het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV vzw) en de Geelse landbouwschool Sint-Jozef (KOGEKA) die respectievelijk 25 en 100 jaar werden in 2022. Dit jubileumjaar was een mooie aanleiding om een wandeling, een groots opgezette studiedag en een familiedag op poten te zetten.
Jubileum-wandeling
Directeur van Hooibeekhoeve Ilse Van den Broeck, gedeputeerde voor Landbouw Kathleen Helsen en coördinator Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV vzw) Veerle Konings onthulden samen het eerste infobord van de wandeling.
De wandeling van 5 kilometer slingerde langs verharde en onverharde paden en langs enkele proefvelden van Hooibeekhoeve . Tot en met 31 december 2022 konden wandelaars zo meer te weten komen over landbouw, voedergewassen, landbouwmachines, kalfjes, melkkoeien... Tijdens de wandeling passeerde je een 10-tal infoborden met een woordje uitleg en een QR-code die naar een filmpje leidde. (Her)beleef hieronder de wandeling aan de hand van enkele filmpjes.
Studiedag 28 juni
De onthulling van de wandeling op 27 juni en de grootse studiedag op 28 juni vormden samen de aftrap van het jubileumjaar van Hooibeekhoeve.
Zowel voor Hooibeekhoeve als voor LCV is samenwerking geen loos begrip. Samen weet je meer! Samen met onze projectpartners organiseerden we op 28 juni dan ook een studiedag met een divers programma. Hanne Leirs van Boerenbond en melkveehouder en voorzitter van DGZ Marcel Heylen trapten de studiedag af tijdens het plenaire gedeelte. Nadien konden de aanwezigen 3 workshops en presentaties kiezen uit een 25-tal mogelijkheden. Een greep uit de gebrachte thema's: getoaste veldbonen als deel van het melkveerantsoen, geïntegreerde gewasbescherming bij voederbieten, het efficiënt inzetten van kunstmest, stalventilatie, onkruidbestrijding, een bodeminspiratiemoment, de opvolging van het transitiesucces aan de hand van biomerkers en sensoren...
Familiedag voor het brede publiek
Landbouwschool Sint-Jozef uit Geel, Hooibeekhoeve en Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV vzw) sloegen de handen in elkaar en organiseerden samen een feestelijke zondagnamiddag. Je kon op de grasvelden langs de tractor- en kleinveetentoonstelling van de Werkgroep Landbouw en de Kleinveebond van Geel struinen en de landbouwomgeving verkennen met een huifkar. Er was ook een gezellig zomerterras, een rodeostier en een doolhof. Ander plezier was er onder de vorm van Vlaamse spelletjes, demonstraties schapendrijven, boomslepen met paarden en doggy dance. Veiligheid op landbouwwegen Iedereen rijdt, fietst of wandelt wel eens voorbij een tractor, maar weet je ook dat tractorbestuurders vanuit hun cabine niet alles zien gebeuren rond hen? De Werkgroep Landbouw van Stad Geel focuste tijdens de familiedag op de veiligheid op landbouwwegen en het sensibiliseren van de aanwezigen. Zo kon je plaatsnemen in een tractor en met eigen ogen zien met welke blinde hoeken de bestuurders van landbouwvoertuigen rekening houden. Rondleiding in de stallen 2022 was alweer een droge zomer. We ondervonden aan den lijve hoe belangrijk water is. Ook op een melkveebedrijf heb je veel water nodig. Op het erf en in de melkveestallen van Hooibeekhoeve kwam je meer te weten over watergebruik, waar onze melk vandaan komt, hoe jonge kalfjes opgroeien tot sterke melkkoeien en wat er op het menu staat in de melkvee- en jongveestal. Elke druppel telt Hooibeekhoeve greep deze familiedag ook aan om over het actuele waterproject Life ACLIMA te vertellen. Als één van de projectpartners van Life ACLIMA ondersteunt Hooibeekhoeve melkveebedrijven en akkerbouwers om op een toekomstgerichte en duurzame manier te voorzien in hun waterbehoefte. Door in te zetten op waterbesparing en -infiltratie, het verhogen van hemelwatergebruik, waterhergebruik en duurzame alternatieve waterbronnen kunnen land- en tuinbouwers beter omgaan met de dalende waterbeschikbaarheid als gevolg van klimaatverandering.
Present op de Agridagen
Van 20 tot 22 mei in Ravels
Tijdens de driedaagse landbouwbeurs Agridagen praatten we graag bij met landbouwers en landbouwprofessionals. Je kon de gezamenlijke stand van Hooibeekhoeve, Proefbedrijf Pluimveehouderij en de dienst Landbouw van provincie Antwerpen vinden in hal 2 in Weelde Depot in Ravels.
Sleutel tot de Onderwereld
Het plattelandsproject Sleutel tot de Onderwereld maakte in 2021 een databank van bodemstalen uit de Kempen en bracht zo het bodemleven in kaart. Om de complexiteit van het leven onder de grond te illustreren begroeven onderzoekers van Hooibeekhoeve, de Bodemkundige Dienst van België en Thomas More op enkele plaatsen in de Kempen katoenen onderbroeken. Het resultaat van dit experiment werd getoond op de Agridagen 2022 (zie foto). Wormen maar ook beestjes die we niet kunnen zien, zoals schimmels en bacteriën, hebben zich aan het katoen tegoed gedaan. Het leven onder de grond zorgt voor een goede balans in de bodem en dus ook voor mooie gewassen en gezonde tuinen.
{Beek.Boer.Bodem} - slim klimaatboeren doen we samen!
Op vrijdag 9 september 2022 organiseerden de projectpartners van {Beek.Boer.Bodem} een demodag. Iedereen die geïnteresseerd is in water, natuur en landbouw, was welkom. Hooibeekhoeve zette als één van deze projectpartners mee zijn schouders onder deze boeiende vrijdagnamiddag met infostands, demonstraties van machines voor mechanische onkruidbestrijding en maatregelen in de kijker zoals een stuw in een perceelsgracht, gemengde bufferstroken en wilgenaanplant langs de Aa.
Klimaatprijs én publieksprijs
Het project {Beek.Boer.Bodem} won in 2022 ook de klimaatprijs én de publieksprijs van het Vlaams Ruraal Netwerk. De focus in de video die naar aanleiding van deze prijzen gemaakt werd, ligt op klimaatrobuuste maatregelen in de praktijk. Daarvoor trokken ze naar Kasterlee en spraken ze met landbouwer Paul Van De Water, onderzoeker An Schellekens van Hooibeekhoeve en met Leen Vervoort van Boerennatuur Vlaanderen. Bekijk de video hieronder en laat je bijpraten door Paul, An en Leen.
Hoe natuur en landbouw elkaar kunnen versterken
Tijdens een aansluitend terreinbezoek, werden de eerste positieve resultaten van het project toegelicht. Het Interreg-project FABulous Farmers bewijst dat functionele agrobiodiversiteit haar plaats verdient in het provinciale en Vlaamse landbouwbeleid.
Voordelen voor landbouw, milieu en maatschappij
Functionele agrobiodiversiteit is het gericht stimuleren van biodiversiteit op en rond landbouwpercelen, zodat landbouwers er voordelen van ondervinden in hun bedrijfsvoering. Hoewel landbouw en natuur met elkaar verzoenen soms een uitdaging is in een versnipperd en verstedelijkt Vlaanderen, kan FAB er net toe bij dragen dat landbouw en natuur elkaar versterken.
Dit is ook het uitgangspunt van het Interreg-NWE project ‘FABulous Farmers’, dat in Vlaanderen actief is in het Pajottenland en de Merode. In beide gebieden gaan meerdere landbouwers aan de slag met FAB-maatregelen zoals bloemenranden, verminderde bodembewerking, gewasrotatie, mengteelten of de inbreng van organisch materiaal.