Relance & sectorwerking

Vlaams Stimulusprogramma

Investeren in je logies in coronatijden? Essentieel maar allesbehalve evident. Het Vlaams Stimulusprogramma ondersteunde toeristische ondernemers met 30 miljoen euro subsidies voor investeringen in gezondheidsmaatregelen, duurzaamheid, digitalisering en professionalisering. Toerisme Provincie Antwerpen adviseerde geïnteresseerde logiesuitbaters bij de samenstelling van hun dossier en stimuleerde hen om te kiezen voor het Green Key label of online boekbaarheid.

138 ontvankelijke dossiers vanuit de provincie Antwerpen 50 ondernemers ontvingen Vlaamse middelen financiële injectie van ruim 6 miljoen euro

Provinciale Levenslijn

Van groene verwarmingsinstallaties of een CO₂-gestuurd ventilatiesysteem tot de aanleg van een tuin voor de gasten of een automatisering van de check-in. Aansluitend bij het Vlaams Stimulusprogramma reserveerde de Provincie Antwerpen bijna 275.000 euro subsidies voor initiatieven van kleinschalige logies rond voornamelijk duurzaamheid en digitalisering. Het Provinciale Stimulusprogramma hielp zestien toeristische ondernemers bij de realisatie van hun plannen.

“Een wereld van verschil voor onze zaak"

- Ariane Belmans, Hotel Villa Tilia in Retie


“Zo’n duwtje in de rug doet meer dan ooit deugd"

- Tine Buelens, B&B Villa Tartine in Puurs-Sint-Amands


Samenwerking met routeplatformen

Hoe promoot je optimaal je fiets- en wandelaanbod? Door kwaliteitsvolle producten aan te bieden via de populairste routeplanners. Het Routebureau startte daarom een samenwerking met Nodemap (VlaanderenFietsland en Wandelknooppunt), RouteYou en verlengde die met Lannoo (Knooppunter). Het aanbod breidt voortdurend uit. Een webinar informeerde vakantiemakers hoe ze hun routeaanbod gratis in de etalage zetten. Check de provinciale landingspagina’s op wandelknooppunt.be, vlaanderen-fietsland.be en routeyou.com en knooppunter.com.

Kempen boven in het wandelrapport 2021 van de app en website wandelknooppunt.be. Maar liefst vier Kempense wandelgebieden blinken in de top tien: Belse Bossen in Geel, Zwart Water in Kasterlee, Visbeekvallei in Lille en De Liereman in Oud-Turnhout. Goed om weten: 1,5 miljoen wandelaars gebruikten de routeplanner in 2021!

“De cijfers gingen het voorbije jaar duidelijk in stijgende lijn. Reden voor die populariteit? Het goed uitgewerkte wandelnetwerk. De wandelaar weet dit duidelijk te smaken.”

- Sven Nijs, zaakvoerder NodeMapp


Op naar 50 logies met Green Key

Proficiat aan de uitbaters van vakantiewoning Driehoekshoeve (Kasterlee) en B&B’s Veado (Turnhout) en Art. 14 (Herentals). Zij behaalden als eerste kleinschalige logies de Green Key, het internationale ecolabel voor toerisme en vrijetijd. Via advies (o.a. webinars) en sponsoring van de screenings door GoodPlanet België hoopt Toerisme Provincie Antwerpen tegen 2025 een vijftigtal logies te overtuigen om hun voorbeeld te volgen.

Begin 2021 telde onze provincie 23 toeristische logies met Green Key, in januari 2022 32:

12 in de Kempen, 2 in Scheldeland, 14 in de stad Antwerpen 4 in Mechelen.

Feest langs de icoonroutes

In recordtempo realiseerden de vijf provinciale toeristische organisaties en Toerisme Vlaanderen negen nieuwe icoonroutes. Het doel? Meer Vlaamse en buitenlandse fietsvakantiegangers aantrekken. Het initiatief kadert in het project ‘Toeristisch-recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’, waarvoor de partners bijna anderhalf miljoen euro samenbrengen. Het gratis fietsevenement Traptheater - zes zondagen in september en oktober - betekende een plezante kennismaking met de Kempen-, Schelde- en Kunststedenroute. Met straatanimatie die verbaasde, amuseerde en ontroerde.

De gast als gids

Een bezoekersanalyse die de kwaliteit, beleving en rendabiliteit van logies bevordert: daar draaide het bij de logiescampagne Kempen om. Tachtig ondernemers werkten gratis mee. De feedback van gasten - met af en toe een ‘gouden’ tip - biedt logiesuitbaters meer inzicht in wat de hedendaagse vakantieganger wenst. Een verdere professionalisering verstevigt bovendien je marktpositie.

“Een win-winsituatie voor iedereen"

- Bea Van Gorp, B&B Tspijker in Mol in de ‘Ronde van de Provincie

image

Opnieuw op de fiets

Het idee achter ‘Op de fiets’? Inwoners van de eigen provincie warm maken voor een fietstrip. Na de succesvolle editie in 2020 stapte ditmaal naast ATV ook de regionale zender RTV in het project. Op de buis: vijftien nieuwe, belevingsvolle trajecten, spectaculaire dronebeelden en veel toeristische aanraders. Met voor het eerst ook een drempelvrij traject.

Overzicht van de 30 Op de fietsroutes.

Kampeer- én campergastvrij

Ondersteuning van campergastvrije gemeenten en ondernemers. Een gevarieerd en kwaliteitsvol aanbod voor campertoeristen. Beide ingebed in de bredere promotie van het kampeertoerisme. Dat ambieert het project ‘Campergastvrije provincie’. Drietalige infoborden bij een 40-tal campergastvrije logeerplaatsen maken de binnen- en buitenlandse vakantieganger wegwijs in de voorzieningen op de locatie zelf, het camperaanbod in de buurt en de toeristische aanraders in de regio. Ook nieuw: een Kempense campertour voor de startende campertoerist.

84 campergastvrije logeerplekken: 24 campings 14 camperterreinen 24 publieke parkings 22 campergastbedrijven

“Ik ga voor een stukje mee op reis”

Werner Aerts van hoeveslagerij en campergast­bedrijf Zwarthof in Zoersel op ATV

image

Selfie in het Provinciehuis

De sectorcommunicatie verliep in 2021 opnieuw voornamelijk digitaal. Via nieuwsberichten, nieuwsbrieven, posts in de Facebookgroep, berichten op LinkedIn en video’s op YouTube. Na anderhalf jaar virtuele meetings gelukkig toch ook een échte ontmoeting met collega-vakantiemakers. De banden aanhalen en elkaar inspireren: daar draaide de sectorbijeenkomst op 16 september om. Bekijk deze korte impressie.

image
“We zijn echt ‘opgeladen’ na de speeches en de getuigenissen van de panelleden. Wat een dynamiek, wat een veerkracht en wat een menselijkheid. Echt heel inspirerend! Wat zijn wij blij en trots om daar deel van uit te maken.”

- Linda Van den Bulck en Marc Leloup van B&B Art.14 in Herentals


35 nieuwsberichten Facebookgroep met 540 leden 1160 volgers op LinkedIn 7927 views op YouTube

Veel wows tijdens de sectorbijeenkomst in het Antwerpse provinciehuis. Schrijf je in en mis geen enkele uitnodiging of nieuwsbrief van Toerisme Provincie Antwerpen!