KAMP C 2021

Hoogtepunten

1. Innovatieve projecten duurzaamheid

Demowoningen in Huldenberg

In Huldenberg werden zes kleine demowoningen gebouwd die zowel milieuvriendelijk als betaalbaar zijn. De provincie Vlaams-Brabant en Kamp C werken hiervoor samen in het kader van het Europees project Housing 4.0 Energy.

De woningen zijn koolstofarm en energiezuinig en tegelijkertijd toegankelijk voor de brede en groeiende groep van één- tot driepersoonshuishoudens.

Een sociaal verhuurkantoor verhuurt de woningen. De informatie over dit project en over de verschillende bouwsystemen die de projectpartners gebruiken, zal in de toekomst beschikbaar zijn op een digitaal bouwplatform.

© foto Christian Troniseck

Circulair kantoorgebouw: 't Centrum

In mei 2021 startten de bouwwerken van ’t Centrum, het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen, op de site van Kamp C in Westerlo. Kamp C realiseert dit samen met een consortium van 7 bedrijven en organisaties.

Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen én daarbuiten. De werken zullen in de lente van 2022 afgerond zijn.

Ondertussen bekijken we met de consortiumpartners hoe we rondom ’t Centrum een circulaire hub kunnen uitbouwen waarin we kennis verzamelen en delen.

2. Renovatieprojecten en tools

Samen Duurzamer Wonen Tool

Energie besparen: het is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De projectpartners van ENLEB (EnergieNeutraal LEvensloopbestendig Bouwen) ontwikkelden de Samen Duurzamer Wonen Tool. Deze toepassing helpt je op weg naar een energiezuiniger huis. Bovendien kan de tool je in contact brengen met mensen uit jouw buurt die dezelfde stap willen zetten. In het kader van het ENLEB-project werden 2 woningen verbouwd tot demowoning:

  • de gevel van de halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar werd gerenoveerd.
  • de voormalige dokterswoning Huis Van Bockstal op de Markt in Vorselaar werd gerenoveerd tot zes zeer energiezuinige huurappartementen.

"aha"-Mobiel & Coop-kit

Samen met de lokale besturen Kontich en Mortsel ontwikkelden we de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP (Renovatie en Hernieuwbare Energie Diensten via COÖPeraties). De mobiel trok naar verschillende woonwijken. Burgers konden er terecht met vragen over energiezuinige renovaties en voor hulp bij renovatietrajecten. De mobiel zal verder ingezet worden in andere projecten. De Rhedcoop-partners hebben alle kennis, ervaringen en de geleerde lessen over renovatie- en hernieuwbare energiediensten in een online opleiding gegoten. De ‘Coop-kit’ is een toolkit voor coöperatieve ESCo's en lokale besturen. Volgende punten komen o.a. aan bod:

  • hoe je als coöperatie een ESCo-project opzet
  • hoe je als lokaal bestuur een (O)EPC bestek met burgerparticipatie in de markt zet
  • hoe je kan communiceren met de buurt

3. Dienstverlening lokale besturen

  • Advies & begeleiding: Kamp C heeft in 2021 weer heel wat lokale besturen kunnen verder helpen bij vragen en advies over duurzaam bouwen. In totaal beantwoordden we 104 adviesvragen van lokale besturen. Kamp C heeft onder andere de gemeente Olen intensief geadviseerd en begeleid bij de nieuwbouwplannen voor een nieuw administratief centrum.

  • SURE2050: Via het Horizon 2020-project SURE2050 (SUstainable Read Estate 2050) helpt Kamp C Vlaamse lokale overheden een energieneutraal, comfortabel en toekomstbestendig gebouwenpatrimonium realiseren. De provincie Antwerpen geeft met het provinciehuis alvast het goede voorbeeld.
"Het beheer en onderhoud van ons patrimonium gebeurde tot op heden eerder ad hoc en vooral vanuit een operationele insteek. De beschikbare informatie werd ook vanuit die insteek benaderd. Door het opmaken van een strategisch vastgoedplan vanuit de doelstellingen van SURE2050, hebben we de beschikbare informatie in combinatie met de gegevens uit de quickscans ingezet om een strategische en meer langetermijnvisie op ons vastgoed te ontwikkelen.”
­-Margot Maes, Duurzaamheidsambtenaar bij de gemeente Hove
  • Europees project RHEDCOOP: samen met Rescoop Vlaanderen (energiecoöperatie voor hernieuwbare energie) gaven we leven aan de AHA-Mobiel. Burgers kunnen hier terecht met vragen over renovaties voor een energiezuinigere woning of voor hulp bij hun renovatietraject. Inwoners van Kontich en Mortsel konden er in juni een online renovatieaudit invullen voor een renovatieplan of renovatietraject op maat. Na deze audit maakten we 20 persoonlijke renovatieplannen.

  • Europees project SOLARISE: we renoveerden het parochiecentrum van de gemeente Zoersel met een optimale inzet van (innovatieve) hernieuwbare energietechnieken.

5. Adviesverlening burgers

975

bouwadviezen

"Kamp C adviseert altijd om in de eerste plaats goed te isoleren. Dat is de beste manier om je energiekosten naar omlaag te krijgen, om het even wat je verwarmingssysteem is.”

Meest gestelde vragen onder de loep

De meest gestelde vragen gaan over verwarmingssystemen en accumulatiekachels. Daarna volgen vragen over zonne-energiesystemen, isolatie en het E-peil, dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Isoleren is de boodschap Veel mensen blijken zich zorgen te maken over hun energiefactuur en willen weten hoe ze daarop kunnen besparen. Een en ander is wellicht te wijten aan het capaciteitstarief en de afschaffing van het nachttarief, wat onder meer gevolgen heeft voor mensen met een accumulatiekachel. We krijgen ook veel vragen over eigen elektriciteitsproductie, thuisbatterijen en energiemanagementsystemen. Kamp C adviseert altijd om in de eerste plaats goed te isoleren.

6. Provinciaal Klimaatplan 2030

Plan Vandaag

Eind 2021 werd ‘Plan Vandaag’ officieel gelanceerd, het klimaatplan 2030 van de Provincie Antwerpen. Kamp C schreef mee de klimaatdoelstellingen uit. Neem zeker eens een kijkje op www.planvandaag.be om het volledige Klimaatplan 2030 te raadplegen en ontdek hoe Kamp C samen met andere provinciale diensten bijdraagt aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen 2030.