Hooibeekhoeve 2021

Hoogtepunten

Optimale zorg voor kalf en koe

Diergezondheid primeert voor Hooibeekhoeve. In 2021 informeerden we de sector onder meer tijdens een demonstratiedag over kalveropfok en tijdens het slotevent van Mastiman, een project dat focust op uiergezondheid.

Demonstratiedag kalveropfok

Kalveren zijn de toekomst van een melkveebedrijf. Het demonstratieproject KalFit legt de focus op een gestructureerde en preventieve aanpak voor een gezonde en efficiënte kalveropfok. Deze aanpak werd uitgewerkt voor verschillende thema’s: immuniteit en biestmanagement, huisvesting en hygiëne, beperking van stressmomenten en kwaliteitsvol drinkwater. KalFit organiseerde twee demo-beurzen om rundveehouders te informeren over deze aanpak van jongveekopfok. Op 30 september was er een demobeurs in de Hooibeekhoeve in Geel en op 5 oktober 2021 konden melkveehouders terecht in Melle bij partner ILVO. De demonstratiebeurzen belichtten de structurele aanpak en reiken tools aan die de jongveeopfok in de praktijk kunnen vergemakkelijken of verbeteren. Tijdens deze demonstratiedagen deelden Hooibeekhoeve en partners informatie over luchtwegaandoeningen bij kalveren met melkveehouders. Onderstaande infographic vat de essentie van deze demonstratiedagen mooi samen. Voor melkveehouders is het handig om met een scoresysteem symptomen bij hun kalveren vast te stellen en op basis hiervan al dan niet actie te ondernemen.

Slotevent MastiMan

Op 16 september 2021 stond Hooibeekhoeve in het teken van het slotevent van het VLAIO LA-traject 'Een betere uiergezondheid door monitoren van herstel bij mastitis' of kortweg MastiMan. Op het programma?

• Nieuwe benaderingen om melkkwaliteit op een melkveebedrijf te monitoren. • Uiergezondheid in de praktijk: welke managementsfactoren zijn van belang? • Infomarkt met diverse bedrijven actief op het vlak van uiergezondheid en technologie. • Uiergezondheid: welke informatie kan je halen uit de melkrobot en sensortechnologie?

Tijdens een netwerkmoment konden de aanwezigen nog even napraten over de opgedane kennis en hun eigen ervaringen.

Landbouweducatie

Boerderleren bouwt 4 online boerderijen Boerderleren is een plattelandsproject van de Streekvereniging Zuidrand in samenwerking met de Hooibeekhoeve. We willen kinderen van de tweede graad basisonderwijs naar buiten lokken en hen anders laten kijken naar het buitenleven en het groen dat hen omringt. De projectpartners werkten in 2021 educatief materiaal uit over boerderijen en samentuinen. Het platteland is een prachtige en prikkelende omgeving en het leent zich perfect om aan ervaringsgericht leren te doen. Aanvullend schotelen we onze doelgroep een digitaal luik voor, waarbij kinderen spelenderwijs en op een toegankelijke manier kennismaken met een (landbouw)omgeving. Leerkrachten kunnen de digitale boerderijwereld ook gebruiken als opstapje voor een boerderijbezoek of als nabeschouwing. Ook ouders kunnen thuis met hun kinderen een tuin-, akker- en 2 (melk)veebedrijven online bezoeken. Tijdens het schooljaar 2021-2022 wordt het educatieve pakket uitgebreid getest in de Zuidrand. Tegen juni 2022 kunnen alle scholen, landbouwers en particulieren die interesse hebben ermee aan de slag.

Klimaatrobuuste voedergewassen

Een geslaagde demodag in Ravels

Dit proefveld werd aangelegd in het kader van demonstratieproject Functioneel inzetten van groenbedekkers bij mais. Je kon de vergelijking met eigen ogen maken tussen zaai van de groenbedekker na de maisoogst met verschillende bodembewerkingen, gelijktijdige zaai of onderzaai in vroeg of laat stadium van de mais en dit bij zowel kuil- als korrelmais. Groenbemester na mais Gert van de Ven, onderzoeker bij Hooibeekhoeve, gaf uitleg bij de voor- en nadelen van elke keuze. Bij vroege inzaai is het belangrijk om voor traaggroeiende soorten, zoals rietzwenk, te kiezen en bij het zaaien uit de maisrij te blijven. Bij latere inzaai kunnen groeikrachtigere soorten, zoals Italiaans raaigras worden gekozen. Met 7 jaar ervaring op de teller kunnen we zeggen dat onderzaai in mais een haalbare kaart is als er voldoende aandacht is voor soortenkeuze en zaaiwijze.

Stuwtjes en peilgestuurde drainage De provinciale dienst Integraal Waterbeleid gaf toelichting bij de maatregelen in het kader van het project 'Werken op de waterscheiding in Ravels'. Deze maatregelen hebben de bedoeling om water beter en meer in de bodem of in de haarvaten van het watersysteem vast te houden. Ondanks de natte weersomstandigheden van 2021, was er toch heel wat interesse bij de aanwezige landbouwers. Door bijkomend te kiezen voor het plaatsen van stuwtjes of omvorming naar peilgestuurde drainages zorgen de landbouwers niet enkel voor een beter waterbeheer op hun percelen, maar stroomt het water minder snel af naar de hoofdwaterloop. Vele kleine maatregelen kunnen zo samen overstromingen vermijden.

Demodag {Beek.Boer.Bodem} - slim klimaatboeren doen we samen!

Op de demomarkt Klimaatboeren van {Beek.Boer.Bodem} ontdekten de aanwezigen een heel menu aan klimaatrobuuste maatregelen. In het afstroomgebied van de Aa zijn de partners en landbouwers hier al enkele jaren mee aan de slag. Zij deelden hun ervaringen zodat ze ook op andere gronden toegepast kunnen worden. Naast infostands waren er ook demonstraties van machines voor houtkanten en maaibeheer langs en op het perceel en was er informatie over pre-ecoregelingen voorhanden.