IN BEELD


Wie het laatst kwaakt …

De Vallei van de Grote Nete heeft een wereldprimeur te pakken: steriele stierkikkers binden er met succes de strijd aan tegen de invasieve Amerikaanse stierkikker: een grote, vraatzuchtige kikker die kan loeien als een rund.

Beschermde inheemse amfibieën, libellen, vissen en zelfs kleine watervogels: als de Amerikaanse stierkikker een hongertje heeft, moeten zij er massaal aan geloven. Tot overmaat van ramp heeft hij in onze streken geen natuurlijke vijanden. Hij plant zich dan ook ongehinderd voort. Maar er is hoop: om deze invasieve soort terug te dringen en onze biodiversiteit te beschermen, stapte de provincie vorig jaar in het LIFE-project 3n-stierkikker. Wetenschappers zijn er namelijk in geslaagd om onvruchtbare dieren te kweken. Bij zo’n steriele triploïde (3n) kikker komen in elke celkern drie sets van chromosomen voor in plaats van de normale twee. Door massaal steriele stierkikkers uit te zetten, hopen we nu het reproductiesucces van de populatie te kunnen saboteren. Een diervriendelijke oplossing dus, zowel voor de stierkikker zelf als voor onze inheemse soorten.

Het LIFE-project 3n-stierkikker is een samenwerking van Hogeschool PXL, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Natuur & Bos van de Vlaamse overheid en Natuurpunt vzw. 3n-Stierkikker ontvangt financiële steun van het LIFE-programma van de Europese Unie (LIFE18 NAT/BE/001016), en van Provincie Antwerpen.

Stierkikker • © INBO

Meer weten?

Mieke Hoogewijs


Adviseur Biodiversiteit Fauna & Flora

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou ...

Ken je de podcast over vogels van Begijn Le Bleu al?