foto: Pieter-Jan Stockstraeten (Photonews)

Fwiet! Fwiet!

De podcast over alles wat vliegt en vleugels heeft


Een recensie door Nele Gerits, districtverantwoordelijke Kleine Nete

Fwiet! Fwiet! is een podcast over vogels in de Lage Landen, gemaakt door comedian en birdnerd Begijn Le Bleu. Bericht aan alle vogelspotters, natuurliefhebbers en leken die meer willen weten over alles wat vliegt en pluimen heeft: luister, geniet en haal net als collega Nele de dagtripper in je naar boven!

Waarover gaat deze podcast?

Nele Gerits: "Met Begijn Le Bleu in de rol van interviewer en commentator komen de vogels van hier aan bod. Elke aflevering is gewijd aan een bepaalde soort, een project, een regio of een ander onderwerp binnen de vogelwereld. Begijn stelt de vragen die elke (beginnende) vogelliefhebber zichzelf misschien ook al stelde en nodigt interessante en vaak verrassende gasten uit om samen vogels te spotten."

Wat sprak je het meest aan?

Nele Gerits: "Het is moeilijk om er iets uit te pikken. Maar ik vind het altijd leuk als het over een vogel gaat die ik kort daarvoor zelf nog heb gespot. Dan zit alles nog fris in mijn geheugen en ga ik helemaal mee in het verhaal. Zo onthoud ik ook meer details. Tijdens een gezinsuitstap naar de Ardennen zagen we een vrouwtje blauwe kiekendief van heel dichtbij. Daarna vond ik het fijn om die specifieke aflevering nog een keertje te beluisteren. Maar eigenlijk heb ik niet echt een voorkeur. Het gaat sowieso over de vogels (en dus ook de gebieden) van bij ons. Dat brengt altijd wel een bepaalde herinnering met zich mee: mijn gezelschap op het bewuste moment of de locatie of regio bijvoorbeeld."

Nog een argument om ons over de streep te trekken?

Nele Gerits: "Bij de intro waan je je al op vakantie. Hoewel: echt ver hoef je je nooit te verplaatsen, want het gaat steevast om de pareltjes uit België of Nederland. Begijn slaagt er bovendien in om me zo in zijn verhaal mee te trekken dat het lijkt alsof ik zelf ter plaatse ben. Op de trein van werk naar huis zou ik mijn halte wel eens kunnen missen!"

Waarom zouden andere beleidsmakers deze podcast moeten beluisteren?

Nele Gerits: "Fwiet! Fwiet! gaat over de vogels van hier. Geen exotische dieren die je waarschijnlijk toch nooit zal tegenkomen of plaatsen waar de meesten onder ons nooit zullen geraken. Nee, het gaat over de natuur dichtbij ons. Soms vertelt de podcast ons iets over het specifieke gedrag van een bepaalde vogel. Dat kan ons leren hoe we die soort beter helpen overleven. Het zit hem vaak in kleine details die een grote impact kunnen hebben. In een van de afleveringen gaat het bijvoorbeeld over de hygiënemaatregelen die landbouwers in hun stallen moeten nemen en de impact ervan op boerenzwaluw(nest)en. Of over maatregelen die landbouwers kunnen nemen voor de grauwe kiekendief. Hij onderstreept ook regelmatig het belang van kleine landschapselementen.

Een icoon als Begijn Le Bleu deelt op een heel laagdrempelige manier zijn passie voor vogels. Dat kan niet anders dan geslaagd zijn!"

Over de schrijver/ presentator/ wetenschapper

Begijn Le Bleu gaf zijn baan als leraar op en koos voor een carrière als cabaretier. Naast zijn comedyvoorstellingen was Begijn te zien in het succesvolle programma Foute Vrienden. De natuur is zijn absolute muze. Hij geeft lezingen over vogels, experimenteert met een eigen YouTube-kanaal en schreef onlangs, naast recensies over vogelboeken, ook zelf een boek: Fwiet! Fwiet! De passie van het vogelkijken.

Meer informatie

Zelf zin gekregen om naar Begijns enthousiast vertelde en interessante vogelverhalen te luisteren of er meer over te lezen? Alle afleveringen en info vind je op deze pagina: www.birdnerd.be

Meer weten?

Nele Gerits


Districtverantwoordelijke Kleine Nete

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou ...

In vogelvlucht