FREQUENTLY GIVEN ANSWERS


Welke boom past het best in ons gemeentelijk park of in mijn tuin?

Geregeld krijgen we de vraag welke boomsoort in een bepaald gebied de beste kans maakt op een lang en bloeiend leven. Zandige bodem, droge grond en zelfs je daktuin: het goede nieuws is dat er voor elke plek wel een geschikte boom bestaat! Emeritus professor groenbeheer Martin Hermy laat je in zijn boek De juiste boom voor elke tuin kennismaken met ruim 570 verschillende boomsoorten en cultivars (geselecteerde plantengroepen die betrouwbaar kunnen worden vermeerderd). Hermy deelt ook praktische tips over hoe je nu het best een boom plant, welke steun hij nodig heeft, welke lichtinval of bodem de boom goed doet gedijen. Hij vertelt je tenslotte ook waarom het altijd een topidee is om in je tuin plaats te maken voor één of meer bomen.

Waarom zou je alle moeite doen om een boom te planten?

Bomen aanplanten is een adequaat middel om de klimaatverandering te temperen en om onze woon- en werkomgeving aantrekkelijk en leefbaar te houden, nu en in de toekomst, ook in stedelijke gebieden. In een regio waar elke vierkante meter druk gesolliciteerd wordt, is er (bijna) geen plaats voor nieuwe bossen. Maar er is wel ruimte voor miljoenen bomen in tuinen, langs wegen én op daken.

Maar welke boom kies je dan? Volgens een recente internationale publicatie bestaan er wereldwijd 60.065 verschillende boomsoorten en nog veel meer cultivars. Martin Hermy laat ons in De juiste boom voor je tuin kennismaken met ruim 570 van hen. Opgesplitst in 24 groepen, presenteert hij voor elke tuin en elke smaak wel een geschikte boom: minibomen, zuilbomen, treurbomen, groenblijvende bomen, bomen voor schaduwrijke plaatsen, bomen voor daktuinen, bomen met opvallende bloemen, herfstkleuren of schors, bomen met eetbare vruchten, bijenbomen, mediterrane bomen, bomen met een tropische uitstraling, savannebomen, inheemse bomen … Aan jou de keuze!

Hoe vind ik ooit mijn weg in dat doolhof? Per groep worden enkele soorten en cultivars in detail besproken, aangevuld met een uitgebreidere tabel met meer variëteiten en de belangrijkste kenmerken, zoals de volwassen hoogte, breedte en winterhardheid. Alle soorten zijn in principe kleiner dan 12 m. Veel boomsoorten en struiken blijven zelfs kleiner dan 4 m en relatief smal. En hoewel het boek zich specifiek op tuinen richt, kan het vast en zeker erg nuttig zijn voor openbaar groen zoals gemeentelijke parken en plantsoenen.

Over de auteur

Martin Hermy, is emeritus professor van de KU Leuven, waar hij 25 jaar lang onder andere groenbeheer, natuurbeheer en ecologie aan de bio-ingenieurs doceerde. Van opleiding is hij een plantkundige met een uitgebreide ervaring in het onderzoek van bossen, natuur- en groengebieden. Tevens was hij (mede-)auteur en/of redacteur van diverse boeken, zoals Natuurbeheer (1989,2004), Bossen van Vlaanderen, een historische ecologie (1993), Punten en Lijnen in het landschap (1997) en Groenbeheer, een verhaal met toekomst (2005). Hij heeft ook ruim 300 internationale publicaties op zijn naam staan.

Meer informatie:

Geïnspireerd? Ga op zoek naar geschikte exemplaren voor jouw tuin! Hoor ook zeker eens bij je regionaal landschappen en/of intercommunale, in het najaar organiseren zij geregeld groepsaankopen. Lees voor de aanplant zeker de tips in de brochure 'Zo plant je een boom' over hoe en wanneer je een boom plant.

Lokale besturen kunnen voor aanplantingen beroep doen op de ondersteuning van bosgroepen en regionale landschappen.

Meer weten?

Martin Hermy


Deel dit artikel

Ook interessant voor jou ...

Rond de tafel over bosuitbreidingsplannen