DIT MOET JE WETEN


Duurzaamheid in de (groot)keuken

Voedselveiligheid is cruciaal in de keuken, maar ook duurzaamheid vraagt meer en meer aandacht. Om de grootkeuken- en horecasector daarbij te helpen, maakte het PIH een inspiratiegids. Daarin komen verschillende kanten van duurzaamheid aan bod. In het begeleidingsprogramma van het PIH voor grootkeukens (vooral in de zorgsector) krijgt duurzaamheid een plaats. Dat gebeurt in de loop van 2021. Na een keukenbezoek krijg je naast een hygiënerapport ook een duurzaamheidsrapport. Bedoeling is dat je met de tips en ideeën aan de slag gaat. Sommige zijn ook thuis bruikbaar.

Koop bewust en vermijd voedselverspilling

Duurzaamheid in de keuken begint al bij de bewuste keuze van de voeding. Koop de juiste hoeveelheden aan, serveer aangepaste porties, wees creatief met restjes. Overschotten kan je wegschenken aan liefdadigheidsorganisaties of verkopen. Kook volgens het seizoen en koop lokale en/of biologische producten. Zet plantaardige voeding op het menu en ga aan de slag met gezonde vegetarische alternatieven.

Kies voor herbruikbaar materiaal

Materiaal voor eenmalig gebruik eindigt vaak als restafval, ook al lijkt het composteerbaar. Herbruikbaar materiaal is dus altijd de beste keuze. Of het nu gaat om verpakken, afdekken, bewaren of aanbieden, je hebt allerlei alternatieven voor plastic, vershoudfolie, aluminium en ander wegwerpmateriaal. Keuze is er genoeg. Denk bijvoorbeeld maar aan porselein, glas, roestvrij staal of siliconen vershouddeksels en inwikkelmateriaal.

Zet afval om in iets positiefs

Afval is niet altijd te vermijden. De eerste stap is preventie, het beperken van afval. De tweede stap is goed sorteren, zodat de grondstoffen nog hergebruikt kunnen worden. Met de recyclage van bijvoorbeeld batterijen, textiel of dopjes kan je goede doelen steunen. Van voedingsafval uit bedrijven wordt sinds 2021 verplicht compost of biogas gemaakt.

Wees zuinig met energie en water

Energieverslindende koelkasten en diepvriezers, onvoldoende geïsoleerde gebouwen, lampen die de hele nacht blijven branden, toestellen in stand-by, lekkende kranen, waterverspillende toiletten en douchekoppen, … Het zijn allemaal voorbeelden van dingen die beter kunnen. Denk bij elke nieuwe investering ook aan het milieu en het klimaat als je keuzes moet maken.

Onderteken als bedrijf een charter

Duurzaamheid is een groeiproces. Lijst de stappen die je wil nemen op. Zo maak je de goede voornemens concreet. Leg het engagement vast in een charter en maak op basis hiervan een actieplan. Maak het charter zichtbaar, bijvoorbeeld met posters of op sociale media. Zo weten klanten, collega’s, bewoners en bezoekers dat jouw bedrijf volop streeft naar duurzaamheid, ook in de keuken.

Meer weten?

Dienst Grootkeuken, PIH

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou ...

In vogelvlucht