IN BEELD


De link tussen zorg en natuur: van theorie naar praktijk

“Een gezonde geest kan pas in een gezond lichaam als ook de omgeving gezond is.”

Dat is een belangrijke reden waarom de provincie meer toegankelijke natuur wil realiseren. Via een duurzame samenwerking met de Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving (UAntwerpen) willen we deze stelling ook in de zorgsector op de kaart te zetten. Vorig jaar lanceerde de Leerstoel het corona-natuuronderzoek. De bevindingen benadrukten het belang van natuurbezoek voor het algemeen welzijn en de behoefte aan groene infrastructuur in de buurt. Naast onderzoek, zet de Leerstoel ook in op netwerken, bijvoorbeeld door aan de UAntwerpen de Vlaamse Green Deal Duurzame Zorg en het Belgian One Health-netwerk te promoten.

De Leerstoel wil ook de afstemming tussen de eerstelijnsgezondheidszorg en de natuurlijke leefomgeving verbeteren. Dat gebeurt via een onderzoek waarin zorgdeskundigen mee bekijken hoe de natuurlijke leefomgeving in de praktijk kan worden ingezet. Een mooi voorbeeld is het project ‘Buitenzorg’, waarin ook de Regionale Landschappen werden betrokken. Bedoeling is om samen met de instellingen en de bewoners de buitenruimte van minstens vier zorginstellingen in de provincie te vergroenen.

Beelden © Talander

De Regionale Landschappen hebben al heel wat ervaring met het vergroenen van zorginstellingen. In het verleden werkte Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete al aan een soortgelijk project voor zorginstelling Talander in Arendonk. Voor dat project maakte het Regionaal Landschap een voorstel voor het beplantingsplan en het plantgoed voor de site rond de Wouwershoeve. Bewoners en personeel genieten nu van de groene omgeving rond het theehuisje, de pluktuin en de nieuwe zorgwoningen.

Naar aanleiding van De week van de Zorg lanceerden de Regionale Landschappen de inspiratiegids Natuur met Zorg. Daarin vind je concrete tips om de buitenruimte van zorginstellingen te vergroenen. Je leest de gids hier.

Meer weten?

Hans Keune


Coördinator van de Leerstoel, politicoloog en doctor in de milieuwetenschap

hans.keune@uantwerpen.be

Deel dit artikel

Ook interessant voor jou ...

De keuze van Jan De Haes