KAMP C 2018


Hoogtepunten

Startschot eerste circulair bedrijfsgebouw in Vlaanderen

Kamp C startte in 2018 samen met OVAM en Thomas More met een aanbestedingstraject voor ’t Centrum, het eerste circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen. Wie als consortium wou intekenen voor de uitvoering van het uiteindelijke gebouw en zich grondig wou voorbereiden, kon vooraf vrijblijvend deelnemen aan een reeks masterclasses. Maar liefst 40 bouwbedrijven namen deel, 150 personen per masterclass. Ieder team werkt een concept en een visie uit om duidelijk te maken hoe ze het pakket van ambities van opdrachtgever Kamp C optimaal willen vertalen. Het consortium met het meest inspirerende concept mag het ontwerp dan verder uitwerken, met Kamp C als onderdeel van het team.

Kamp C (€ 168.561,49-), OVAM (€ 183.087,04-) en Thomas More (€-14.525,55) investeren samen € 366.174,08- in de aanbestedingsfase van project ’t Centrum.

“Het is nù tijd om te leren. Als Vlaamse bouwheren en architecten klaar willen zijn voor de toekomst, moeten ze nu al ervaring opdoen met circulair bouwen. Dat kan door mee op de kar te springen bij projecten als de bouw van 't Centrum. Op die manier kunnen ze mee hun stempel drukken op het resultaat en op de manier waarop circulair bouwen ingang zal vinden in Vlaanderen”

— Peter-Paul van den Berg, directeur Kamp C

150

deelnemers

per masterclass

Mediastorm
3D-printer

23 oktober 2018 was een bewogen dag voor Kamp C. Het artikel “Belgen gaan rijtjeshuis 3D-printen” in de Tijd veroorzaakte een heuse mediastorm. Elke journalist wou weten wanneer het rijtjeshuis er zou komen. Op 19 maart 2019 werden ze beloond voor hun geduld en volgde de officiële voorstelling van de 3D-betonprinter.

Kamp C verleent

1000ste

bouwadvies


Op woensdag 7 november 2018 registreerde Kamp C zijn duizendste bouwadvies.

Top 3 van de meest gestelde vragen:

  1. Premies: vragen over premies voor isolatie-ingrepen, hernieuwbare energie (zonne-energie-toepassingen), verwarming, ventilatie.
  2. Isolatie: vragen over dakisolatie of na-isolatie van spouwmuren.
  3. Verwarming: vragen over warmtepompen en vloerverwarming.

In Transitie, een tweeluik over de transitie naar een duurzame samenleving

‘In Transitie’ is het tweeluik van Peter-Paul van den Berg, directeur van Kamp C. Het eerste deel ‘Onderweg naar een duurzame samenleving’ neemt je mee op een ontdekkingsreis naar de betekenis van duurzaamheid en het tweede deel ‘Duurzaamheid en innovatie in de bouw’ gidst je door de transitie in de bebouwde omgeving, met focus op circulair bouwen. Het is een leidraad voor duurzame beginners en professionals.