Havencentrum 2020


Blik op de toekomst

Educatief centrum in volle evolutie

Het Havencentrum is in volle verandering, van een klassiek educatief centrum naar een organisatie die resoluut inzet op interactie, beleving en hybride leervormen. Door een gezonde balans tussen leren en beleven willen we niet alleen het hoofd maar ook het hart van jongeren te raken. Om dit te realiseren zetten we in 2021 verdere stappen.

Nieuwe welkomzone

Een van de tussenstappen naar een gloednieuw belevingscentrum is experimenteren met meer havenbeleving op onze huidige locatie in Lillo. Om onze programma's de komende vier jaar te versterken met een hoger en hedendaags belevingsgehalte richt het Havencentrum een welkomstruimte in. Die zal dienst doen als vertrekpunt van excursies en workshops. Zo dompelen we jongeren vanaf de eerste seconde onder in het indrukwekkende havengebied in al zijn diversiteit.

Gefinetunede missie & visie

Duurzaam en future-proof groeien als educatief centrum kan enkel met een glasheldere missie, visie en strategie als kompas om de juiste keuzes te maken.

Daarom doorloopt het Havencentrum in 2021 een traject om die te finaliseren, te koppelen aan het business- en meerjarenplan en kritisch te vertalen naar het aanbod. Zo blijft de focus op de ideale leerlijn gegarandeerd.

Havenbelevingscentrum

Als alles volgens planning verloopt, opent het gloednieuwe, interactieve havenbelevingscentrum in 2025 zijn deuren op de Droogdokkensite. In lijn met het stedelijke bestuursakkoord wordt dit ontwikkeld in nauwe samenwerking met andere betrokken partijen op de site.

In 2020 zijn cruciale stappen gezet in de onderhandeling van de samenwerkingsovereenkomsten met het Havenbedrijf Antwerpen en AG Vespa. Ook in 2021 staat er heel wat op het programma: na het bereiken van een akkoord werken we de projectdefinitie uit en zetten architecten hun beste beentje voor in een ontwerpwedstrijd. Tegelijk start er binnen het Havencentrum een traject op om het team te versterken en klaar te stomen voor de toekomst.

Vier keer vernieuwing in 2021

Aanbod lager onderwijs grondig vernieuwd

Ook het aanbod voor de 3e graad lager onderwijs krijgt een grondige opknapbeurt. Naast de uitbreiding en voltooiing van de app met twee extra soorten goederenstromen (kunststof en staal) stellen we ook een volledig nieuw lespakket ter beschikking. Dat pakket, gevalideerd door een doelgroepenbevraging en testsessies, bestaat uit vijf kant-en-klare lessen en zet in op digitale, verhalende en gamified leervormen. Tot slot zorgt een nieuwe mascotte voor een vriendelijk gezicht en rode draad doorheen het hele programma voor het 5e en 6e leerjaar.

Port Xpert Industrie getest

In 2021 gaat het arbeidsmarktgerichte programma Port Xpert de testfase in voor het thema industrie. Deze workshop biedt jongeren een unieke inkijk in grote chemiereuzen en combineert een bedrijfsbezoek, een doe-activiteit en een eerste ervaring met een reële werkomgeving.

Door jonge medewerkers te laten vertellen over hun werk, maken we meer aansluiting bij de leefwereld van de deelnemers. Hiermee wil het Havencentrum met meer effectiviteit een brug maken tussen onderwijs en arbeidsmarkt. In 2022 wordt de excursie in de markt gezet.

Allereerste jobbeurs

Om schoolverlaters te helpen bij hun eerste stappen in de arbeidsmarkt organiseert het Havencentrum voor de allereerste keer een jobdag (of Welqome Day) i.s.m. Travi op 23 maart.

Deelnemers doorlopen virtueel een testsessie van Job Discovery Lab en krijgen tips en tricks om hen voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Aan het einde van de dag weten ze meer over jobs het Antwerpse havengebied, welke bij hen passen en hoe ze voor die jobs kunnen solliciteren.

Wegens de coronamaatregelen vindt de jobbeurs digitaal plaats. In het najaar hopen we hier een fysiek gevolg aan te kunnen geven.

Heropstart na corona

Als de omstandigheden het toelaten, opent het Havencentrum na ruim een jaar opnieuw zijn deuren op 19 april. Na grondige risicoanalyse zijn er in eerste instantie vier programma's mogelijk: Haven in Landschappen, LEGO® Haven Studio, Port Classic zonder bedrijfsbezoeken en de virtuele haventour.

De veiligheid van bezoekers, personeel en gidsen staat voorop. Daarom bereiden we de heropstart zorgvuldig voor met aangepaste programma's, actieplannen en draaiboeken voor medewerkers, gidsen en klanten.