Havencentrum 2018


Hoogtepunten

1 miljoen bezoekers voor het Havencentrum

1 miljoen! Zoveel bezoekers mocht het Havencentrum van de provincie Antwerpen de afgelopen 30 jaar ontvangen. En dat ging niet voorbij zonder onze ‘één miljoenste bezoeker’ in de bloemetjes te zetten. IMS Borgerhout was de gelukkige school. Zij zijn al jaren klant en trapten hun schooljaar naar trouwe gewoonte af met de excursie ‘Haven vol Techniek’. Om dat te vieren, werden de leerlingen van het IMS Borgerhout die dag extra verwend tijdens hun daguitstap in de haven. Inclusief koffiekoeken, fruitsap, ballonnen en een unieke uitstap naar het dak van containerbehandelaar MPET!

8 nieuwe havengidsen voor Havencentrum

Het provinciale Havencentrum in Lillo kreeg er in 2018 acht nieuwe gidsen bij om lagere schoolleerlingen door de haven te loodsen. De gidsen volgden daarvoor een tweejarige opleiding van het CVO. Alles samen kan het Havencentrum rekenen op een ploeg van tachtig gidsen. Ze begeleiden jaarlijks bijna 40.000 bezoekers. De gidsen startten op de rondvaart voor de vijfde- en zesdejaars van het lager onderwijs. De leerlingen ontdekten daar onder meer waar hun ontbijt, speelgoed en sportschoenen vandaan komen. Nadien gingen ze aan de slag met doe-koffers.

Havenlandklassen

In september 2018 vonden de eerste Havenlandklassen plaats, waarbij jongeren meerdere dagen doorbrengen in de haven met de focus op industrie, natuur, havenbeleving, talenten, ontwikkeling en nieuwe technologie. Op deze manier leren ze de Antwerpse haven beter kennen en kunnen jongeren in de toekomst de juiste studie en job kiezen.

De zoektocht naar Legocoaches

Met LEGO® spelen en tegelijk bijleren over programmeren, digitalisering en de Antwerpse haven? Vanaf 2019 is dit mogelijk in de LEGO® Haven Studio. In een LEGO®-miniatuurversie van een containerterminal programmeren de leerlingen een aantal robots. Het Havencentrum zocht in augustus 2018 naar coaches. Zij zullen in 2019 met groepen leerlingen tussen 13 en 18 jaar aan de slag gaan in deze Studio. De coaches begeleiden de jongeren bij het op schaal programmeren van containerschepen, kranen, havenmachines en transportmiddelen. Op deze manier speelt het Havencentrum in op een nood om jongeren voor te bereiden op zogenaamde 'future skills' die ook in het havengebied alsmaar belangrijker zullen worden.

Havencentrum blaast 30 kaarsjes uit

Op 3 oktober verzamelden tweehonderd partners, gidsen, medewerkers en bedrijven in De Ark in Antwerpen om de 30ste verjaardag van het provinciaal Havencentrum in stijl te vieren. Presentatrice Roos Van Acker nodigde gedeputeerde Ludwig Caluwé, schepen voor de haven Marc Van Peel, directeur van het Havencentrum Rudi De Meyer en afgevaardigden van Voka-Alfaport, MSC Belgium en de Kamer van Koophandel Antwerpen Waasland uit aan tafel om het te hebben over het verleden én om vooruit te blikken op de toekomst.à

Op 3 oktober verzamelden tweehonderd partners, gidsen, medewerkers en bedrijven in De Ark in Antwerpen om de 30ste verjaardag van het provinciaal Havencentrum in stijl te vieren. Presentatrice Roos Van Acker nodigde gedeputeerde Ludwig Caluwé, schepen voor de haven Marc Van Peel, directeur van het Havencentrum Rudi De Meyer en afgevaardigden van Voka-Alfaport, MSC Belgium en de Kamer van Koophandel Antwerpen Waasland uit aan tafel om het te hebben over het verleden én om vooruit te blikken op de toekomst.à200

Op 3 oktober verzamelden tweehonderd partners, gidsen, medewerkers en bedrijven in De Ark in Antwerpen om de 30ste verjaardag van het provinciaal Havencentrum in stijl te vieren. Presentatrice Roos Van Acker nodigde gedeputeerde Ludwig Caluwé, schepen voor de haven Marc Van Peel, directeur van het Havencentrum Rudi De Meyer en afgevaardigden van Voka-Alfaport, MSC Belgium en de Kamer van Koophandel Antwerpen Waasland uit aan tafel om het te hebben over het verleden én om vooruit te blikken op de toekomst.