Biodiversiteit

Kroonlijst krijgt nestkastjes

Mussen hebben het moeilijk, onder meer door gebrek aan nestgelegenheid. Bij renovatie van het dak van blok A in PITO Stabroek bouwden we nestkastjes voor huismussen in, met piepkleine toegangsgaatjes in de kroonlijsten.

Grondaankopen voor grotere parken

Om het parkgebied van de provincie uit te breiden, ondersteunden we 3 grondaankopen. Zo werden het Rivierenhof, het Zilvermeer en De Averegten weeral wat groter!

Zoemdak biedt aantrekkelijk ecosysteem

Het dak van het nieuwe clublokaal voetbal in het Rivierenhof werd een groendak, met bijzondere aandacht voor biodiverse vegetatie. De aanleg kadert in een project ‘Zoemdak’. Dat onderzoekt de optimale vegetatiesamenstelling om een aantrekkelijk ecosysteem te creëren voor flora en fauna.

Slimme plantenkeuze

= meer biodiversiteit

Bij de buitenaanleg rond het nieuwe clublokaal voetbal in het Rivierenhof zorgden we voor meer biodiversiteit door planten slim te kiezen.

Foto Eenstijlige meidoorn © provincie Antwerpen

Inheemse natuur … met een doorntje

Jerina, onze deskundige Tuin en Landschap, vertelt:

“De jonge sportzone in het oosten van het Rivierenhof wordt plaatselijk ‘de put’ genoemd. De hele zone is namelijk omzoomd door een natuurlijk talud. De ontwerper heeft dat talud mooi gebruikt: het gebouw lijkt er wel in uitgehouwen. Met een groendak en weelderige beplanting op de randen van die ‘put’ wordt het geheel een groen massief waarin het gebouw zit ingeweven. De beplanting moest tegen een stootje kunnen en ongenode, vaak nachtelijke gasten vanuit de achterliggende straten afschrikken. Er werd gekozen voor sterk groeiende, vaak stekelige struiken. Zo telt onze inheemse natuur er nogal wat!

Wilde rozensoorten, sleedoorn, meidoorn, zuurbes, wegedoorn, kardinaalsmuts, gaspeldoorn, … Een rijke verzameling aan ‘doorns’ werd aangeplant, aangevuld met dicht groeiende hazelaar en vlierbessen en verschillende grote bomen. De eerste bloemen zie je in januari vaak al, de laatste soorten bloeien tot laat in de herfst. Zo zorgen we voor nectar en stuifmeel het hele jaar door. De gekozen soorten dragen bovendien ook bessen, bottels en nootjes, waar vogels en kleine zoogdiertjes tijdens de winter van kunnen smullen.”