IN DE MEDIA

Sociale media | Wouter van Hoof a.k.a. @donderpad

Wouter Van Hoof is administratief medewerker bij de dienst Integraal Waterbeleid. Zijn bijzondere Twitter-naam is @donderpad en je vindt hem wel eens bij waterloop de Kleine Aa in Essen. Hij voelt zich als een vis in het water als hij de Twitteraccount Waterlopen opvolgt. Misschien ken je Wouter ook wel van de Veleau fietsroutes. Die maakt hij al van bij de start aan.


'Een verborgen parel? Dan moet je misschien wel in de wijk Het Leeg-Rietbeemden in Brasschaat zijn.'

Wouter's keuze

Twitter of Facebook? Wouter: "Privé zit ik het liefste op Facebook, maar voor het werk is Twitter heel interessant. Je vindt er veel informatie van deskundigen." Te veel of te weinig water? "Als ik moet kiezen, dan liever te veel. Er zijn zoveel dingen waar we water voor gebruiken, dat een overschot minder erg is dan een tekort. Daarom hebben we een lijst gemaakt van ecologisch kwetsbare waterlopen waar we afzonderlijk een captatieverbod kunnen afkondigen. Om een teveel aan water op te vangen leggen we al sinds 1998 overstromingsgebieden aan die ook een grote natuurwaarde hebben. "

Video of foto? "Het beste bereik heb je altijd met een video. Je moet hem dan wel rechtstreeks op Twitter zetten en niet linken naar Youtube. Een goede video is echter niet makkelijk en vraagt veel tijd. Mooie foto’s werken daarom meestal beter. Voor-en-na-foto’s van onze beekherstel- of visprojecten bijvoorbeeld werken altijd goed."

De beste socialmediakanalen volgens Wouter:

Over waterlopen en het monster van Loch Ness

Hoe is de waterkwaliteit van de waterlopen in onze provincie?  Wouter: "De waterkwaliteit is er sinds de vorige eeuw in Vlaanderen aanzienlijk op vooruit gegaan. Helaas stellen we de laatste jaren wel een stilstand vast. Daardoor slagen we er in Vlaanderen nog niet in om een echt goede toestand van de waterlopen te bereiken. Gelukkig zijn heel wat waterlopen wel op de goede weg, ook een aantal waterlopen die door de provincie Antwerpen worden beheerd. Dat blijkt ook uit een rapport van Natuurpunt uit 2016 over de meest bruisende beken in Vlaanderen. Met 7 beken is provincie Antwerpen goed vertegenwoordigd."   Wat is je favoriete waterloop en wil je ons een verborgen parel meegeven? "Oei! Er zijn er zoveel! En dankzij onze Veleau-fietsroutes kun je er een hoop ontdekken. Ik woon in Essen en daar hebben we vorig jaar een mooi project uitgevoerd aan de Kleine Aa. Laat ik dus maar voor de Kleine Aa gaan! Een verborgen parel? Dan moet je misschien wel in de wijk Het Leeg-Rietbeemden in Brasschaat zijn. Daar hebben we een overstroombare groenzone aangelegd: een oase van rust, verborgen achter een verkaveling." Welke dieren komen het vaakst voor in de waterlopen in onze provincie? "Dat zijn muggenlarven, maar die zie je niet. Er zitten nogal wat vissen in onze waterlopen. Meer en meer zeldzame soorten komen terug. We proberen onze waterlopen zo gastvrij mogelijk te maken voor deze zwemmers. Mijn persoonlijke favoriet is de rivierdonderpad. Een slechte zwemmer die vaak op de bodem zit. Hij heeft borstvinnetjes waar hij min of meer op kan staan, echt een koddig zicht. Mijn persoonlijke Twitterhandle is dan ook @donderpad." Wat is het gekste dat de collega's van dienst Waterbeleid ooit in onze waterlopen gevonden hebben?​​​​​​​ "Vorig jaar hebben we een reeks gemaakt rond dingen die je in de waterloop vindt, maar er niet thuishoren. Het gekste dat ik van de collega’s doorkreeg, was een gele opblaasbare zwemband. Om de lancering van het meldpunt waterlopen aan te kondigen in 2015, hebben we een mock-up monster van Lock Ness laten maken. Dat lieten we op diverse plekken in een provinciale waterloop opduiken. Een leuke campagne die opgepikt werd door Kortom. Nessie heeft later nog gefigureerd in enkele evenementen van De Schorre."

Meer weten?

Mail wouter

03 240 64 91