Havencentrum 2019


Hoogtepunten

Primeur in Vlaanderen: jongeren programmeren hun eigen LEGO® haven

Sinds het schooljaar '19 - '20 kunnen leerlingen uit de eerste en tweede graad secundair onderwijs terecht in de gloednieuwe LEGO® Haven Studio in van het Havencentrum. We bouwden een LEGO® haven waar jongeren maximaal uitgedaagd worden om hun programmeervaardigheden in te zetten. Tijdens een workshop daagt een coach de jongeren uit om een LEGO® containerterminal te automatiseren. Met de hele klas simuleren ze zo de logistieke flow van een container in de haven. Tijdens deze workshop wordt de link wordt gelegd naar het belang van de containerhaven in hun leven. Het Havencentrum boort hier een heel nieuw publiek mee aan door programmeren en de haven met elkaar te verbinden in een didactische opstelling. Door het materiaal van LEGO® Education te gebruiken in een havencontext deden we daarbovenop iets dat uniek is in de Benelux.

In mei 2019 stelde het Havencentrum deze opstelling voor tijdens een officiële inhuldiging met voorzitter Ludwig Caluwé. Nadien was er ook een kijkmoment voor leerkrachten en geïnteresseerde collega's.

Bekijk een filmpje van de LEGO Haven Studio.

Reis rond de wereld met een app

Hop! Nog een container op weg naar Antwerpen! Hoeveel zouden deze leerlingen er kunnen laden voor het schip vertrekt? Sinds het schooljaar '19 - '20 ontdekken leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar de reis van een aantal producten vanaf het land van herkomst tot in de haven. In 2019 startten we alvast met het oogsten, verpakken en verschepen van bananen. In 2020 komt er nog een verhaal bij.

Met deze app wilt het Havencentrum leerlingen stimuleren om ook zelf op ontdekking te gaan.

Recycleren krijgt aandacht in het pop-up Plastic Lab

Het Havencentrum zette samen met PlastiQ een pop-up Plastic Lab op. Dit mobiel labo zit boordevol technologische en hightech experimenten. In het Plastic Lab recycleren de leerlingen kunststoffen tot iets nieuws. Zo leren ze al doende dat gebruikte plastieken potjes niet persé op de vuilnisbelt hoeven te belanden.

DEME Group zorgde voor de gelegenheid voor een container met duiding rond plastiekconsumptie.

Het Havencentrum wilde op deze manier mee de voor- en nadelen van kunststoffen tonen en jongeren aanzetten om er bewust mee om te springen. Ook in de toekomst wilt het Havencentrum vaker zulke waardevolle samenwerkingen aangaan.

Driedaagse Havenlandklassen

Havenlandklassen neemt leerlingen uit de tweede graad secundair onderwijs mee op avontuur in en rond de haven. Het Havencentrum stelt samen met de leerkracht een programma op maat samen uit een gevarieerd aanbod vaste en keuzeactiviteiten in en rond de haven. Logeren doen ze in polders en de lunch bestaat uit streekproducten. Dit programma kadert in Havenland, een project met het Havencentrum, Havenbedrijf Antwerpen en de Maatschappij Linkerscheldeoever als kernpartners. Havenland wil het maatschappelijk draagvlak voor het havengebied versterken door in te zetten op de educatieve, recreatieve en toeristische aspecten van de haven.

Jongeren spelen ministers voor een week in het Havenhuis

Op 3 oktober verzamelden tweehonderd partners, gidsen, medewerkers en bedrijven in De Ark in Antwerpen om de 30ste verjaardag van het provinciaal Havencentrum in stijl te vieren. Presentatrice Roos Van Acker nodigde gedeputeerde Ludwig Caluwé, schepen voor de haven Marc Van Peel, directeur van het Havencentrum Rudi De Meyer en afgevaardigden van Voka-Alfaport, MSC Belgium en de Kamer van Koophandel Antwerpen Waasland uit aan tafel om het te hebben over het verleden én om vooruit te blikken op de toekomst.à

Van 20 mei tot 24 mei organiseerde Europa Direct voor het eerst samen met het Havencentrum en Port of Antwerp een Europaweek in de haven. Toplocatie voor deze Europalesjes was het Havenhuis.

Acht klassen uit het vijfde en zesde leerjaar van lagere scholen uit Brecht, Hemiksem, Schoten en Zandvliet namen er deel aan een rollenspel over de Europese Unie en maakten een rondvaart door de Antwerpse haven.

Ook in 2020 zal er een Europaweek in de haven plaats vinden. Het Havencentrum kiest met zulke projecten voor een waardevolle samenwerking en kruisbestuiving met collega's binnen de provincie Antwerpen.