docAtlas jaarverslag 2019


In de kijker

Inclusief


Documentaire in De Roma

In samenwerking met het Onderwijsnetwerk Antwerpen en De Roma organiseerde docAtlas op 19 februari 2019 een vertoning van de documentaire Inclusief, gemaakt door Ellen Vermeulen. Ruim 600 aanwezigen volgden via de film de zoektocht van enkele kinderen met een beperking, en natuurlijk hun ouders, naar een geschikte school. In scherpe grijstinten toont ze ons de kinderen Rosie, Sami, Irakli en Nathan, die allemaal worstelen om hun eigen plekje op te eisen in het onderwijs. Ellen Vermeulen neemt in 'Inclusief' geen standpunt in; ze observeert slechts, en toont kleine interacties, die een grote impact op de kijker hebben. Na de film was er een panelgesprek in aanwezigheid van Ellen Vermeulen, de papa van Nathan en dr. Inge Van de Putte.

Digitale dossiers

In 2019 lanceerde docAtlas een nieuw item op de website: digitale dossiers. We zoomen in deze dossiers in op één belangrijk onderwijsthema aan de hand van interessante publicaties en beeldmateriaal. Het eerste dossier focust op Inclusief onderwijs. Het thema van ons tweede dossier was Omgaan met diversiteit. Het aantal digitale bezoeken aan beide pagina’s, 392 en 86 bezoekers respectievelijk, toont dat ons publiek hier graag meer van wil zien in de toekomst.

Eerste spadesteek

Op vrijdag 15 maart vond op de site van het provinciaal cultuurhuis de Warande in Turnhout de eerste spadesteek plaats. Het symbolisch begin van een mooi samenwerkings- en samenwoonproject voor docAtlas Turnhout, De Bib van Turnhout, Stripgids en het Stadarchief. Door de krachten te bundelen met de Bib Turnhout en voor één fysieke locatie te kiezen kan docAtlas nog meer leerkrachten en professionelen uit het brede onderwijsveld inspireren en ondersteunen. Met docAtlas als nieuwe huisgenoot kan de Bib Turnhout de rol de Stad Turnhout nog sterker op de kaart zetten als onderwijsstad.

Wateroverlast

Van 25 april tot en met 3 mei 2019 bleven de deuren van docAtlas Antwerpen noodgedwongen dicht omwille van wateroverlast. Het water kwam via het plafond op de rekken terecht. Het docAtlasteam, versterkt door vrijwilligers, bracht zoveel mogelijk materialen in veiligheid. Gelukkig bleef de schade beperkt en konden we na die week onze klanten opnieuw in het leercentrum ontvangen.

Nacht van de leerkracht

De leerkracht in de bloemetjes, letterlijk dan, dat was dit jaar het uitgangspunt voor gratis verwennerij op de vooravond van de Dag van de Leerkracht op 5 oktober. Deelnemers genoten in het gezelschap van collega’s van een hapje, drankje & animatie. In de aanloop van de afterwork mochten leerkrachten hun lidmaatschap gratis vernieuwen of kiezen voor een duurzame waterfles.

De warmste week

Dit jaar verkocht docAtlas aan de balies in Antwerpen en Turnhout handgemaakte, duurzame boterhamzakjes. Er werden 100 zakjes verkocht. De opbrengst van 500 € werd integraal geschonken aan het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ).

Hiermee kan het CPZ nieuwe vrijwilligers opleiden en omkaderen die dagelijks levensreddende gesprekken voeren via de Zelfmoordlijn.

500€ voor het Centrum ter Preventie van zelfdoding

Teamwork makes the dream work

Ontdek ons ook op sociale media

image
image
image
image